How to Meet a Mermaid

Документалният „How to Meet a Mermaid” на Коко Шрайбер ни се стори толкова интригуващ, че въпреки слабия интерес у нас спрямо подобни независими продукции, решихме да го отразим.

Филмът изследва непредсказуемото естество на морето и причините, поради които ние хората се чувстваме привлечени към него. На фокус са историите на Лекс, Ребека и Мигел – трима души, жертвали живота си в търсене на по-добро място. Морето е многолико, можем да му приписваме (стига да пожелаем) качества като приятелство, красота, утеха, сила. Шрайбер избира да победи страха си от него, като му посвети филм. На дъното ще открие причината за изчезването на брат си, а междувременно ще хвърли светлина върху изумлението ни от обителта на Посейдон.

Вижте първия трейлър:

Изглежда страхотно. Обичаме да гледаме толкова силно фокусирани филми. Сигурни сме, че няма да попаднем на сантиментален подход, който да покаже самоубийството по едностранчив начин. Пък и от самия трейлър оставаме с усещането, че причините зад смъртта на тези трима души са далеч по-сложни и се отнасят до обстоятелства и древното ни отношение с природата. Ето какво споделя самата режисьорка:

„Животът на Пи”, „Всичко е загубено”, „Dead Calm”, Корабокрушенецът” – това са забележителни филми, всеки от които разглежда морето, въпреки това всички се отнасят до волята на човек да оживее, върху това се акцентира и в трейлърите им. За разлика от тях „How to Meet a Mermaid” се фокусира върху волята да умреш, която съществува паралелно с другата и понякога дори триумфира над нея. Подобно на оцеляването, тя също изисква известно количество смелост и сила на волята. Моите герои са направили избори. Мрачната целеустременост на Лекс и Ребека ги отвеждат отвъд прага на смъртта, докато Мигел се впуска в отчаяно приключение, подобно на хиляди други имигранти, които правят същото, докато водим този разговор.

Думите на Шрайбер още повече ни ентусиазират за филма. Надяваме се да го видим на някой фестивал догодина. В заключение ви предлагаме един постер:

плакат

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *