От няколко дни Съединените щати си имат нова Първа дама в лицето на Мелания Тръмп, която има интересна история и вероятно скоро време ще видим някой голям биографичен филм посветен на живота й. Засега обаче, ако държите да видите нещо за нея, вероятно трябва да се задоволите с някоя порно пародия, тъй като под вниманието на кинотворците в момента попадат други президентски съпруги. Една от тях е обичаната от всички икона Джаки Кенеди, която е в центъра на „Jackie” на Пабло Лараин.

Jackie” е по сценарий на Ноа Опенхайм, който беше вторият най-харесван от „Черния списък” за 2010 и разказва за един от най-важните и трагични моменти в историята на САЩ – убийството на президента Джон Ф. Кенеди, пречупен през погледа на първа дама. Вече видяхме един тийзър трейлър на филма, а сега е време на един малко по-подробен поглед.

Jackie” беше приет изключително добре във фестивалните кръгове, като един от най-често цитираните плюсове (както може да видите и от цитатите в самия трейлър) е изпълнението на Натали Портман, която се спряга за номинация за „Оскар”. Ние принципно сме скептични към биографии от този тип, но в случая ни се струва, че има добри шансове, ако не за наистина качествен филм, то поне за сбъдването на определението „различен и емоционален поглед към човека зад легендата”, за което претендират толкова много произведения.

Jackie” е силно емоционален и интимен разказ на един от най-важните и трагични моменти в американската история, пречупен през погледа на иконичната първа дама – Жаклин Бувие Кенеди (Натали Портман). „Jackie” ни отвежда в нейния свят в дните непосредствено след убийството на съпруга й. Филмът е психологически портрет на нейните терзания и борбата й да продължи завета на съпруга си. Прочута с изключително достойнство и спокойна уравновесеност, първата дама се опитва по всякакъв начин  да съхрани онзи чаровен свят на „Камелот”, които двамата създават и толкова много обичат.

Режисьор на „Jackie” е Пабло Лараин („No”, „The Club”), а сценарият е дело на Ноа Опенхайм („Лабиринтът: Невъзможно бягство”, „Дивергенти 3: Предани”). Продуцент е Дарън Аронофски. В ролите са Натали Портман, Питър Сарсгард, Грета Гъруиг, Джон Хърт, Били Кръдъп, Ричард Е. Гранд, Джон Каръл Линч, Макс Касела и други.

Премиерата е 2 декември 2016, а ние ще можем да го видим в рамките на Киномания.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 Comments

  1. Вчера го гледах и останах с доста противоречиви впечатления, макар повечето да са положителни (но не задължително и за мен атрактивни).

    Ще пишете ли ревю за филма?