За феновете на анимацията, Хаяо Мияздаки е име, чието напразно споменаване е съпоставимо с грях. Режисьорът на емблематични анимации като „Принцеса Мононоке“, „Моят съсед Тоторо“, „Наусика от Долината на вятъра“, „Отнесена от духовете“ и всички останали проекти, пръкнали се от самобитното въображение на изобретателния японец… същият този Миядзаки през септември, 2013 г., потвърди, че ще се оттегли от режисирането, като така постави край на месеци спекулации от страна на почитателите си. „Има край за всичко“, сподели тогава японецът.

Но за щастие, в случая може би ще станем свидетели на епилог, защото изглежда, че Миядзаки планира да се завърне от своето „пенсиониране“ в киното. През 2014 г. режисьорът изрази желание да работи по 10-минутен късометражен филм, който да се прожектира ексклузивно в музея на създаденото от него „Студио Гибли“. Историята щеше да разказва за малка гъсеница. Но изглежда е променил решението си и малките създания ще получат пълнометражна трактовка.

Миязаки е разкрил името на проекта – „Kemushi No Boro” или „Boro The Caterpillar” (Боро Гъсеницата), – в официално предаване, именувано „Мъжът, който не е приключил“ и излъчено по японската национална телевизия.

Според неговите очаквания, оригиналният късометражен филм трябва да е готов до година, а пълнометрежната история – до четири години. Точно навреме за следващите олимпийски игри, които ще се проведат в Токио. Все още няма подписани официални договори за започване на работата, но по развиването на storyboards вече се действа, като маестрото планира изрисуването на 100 работни кадъра. В неговия случай това определено е най-добрият признак, че ще имаме радостта да гледаме завършен филм, тъй като прецизното изрисуване на всеки детайл е сред емблематичните характеристики на работата му.

И ако новината за нов проект на един от най-изтъкнатите и самобитни създатели на анимации в наши дни, според вас не е достатъчен повод за радост, то Миязаки е споделил още, че планира тази история от почти 20 години. Неговото описание на Боро гласи: „малка, космата гъсеница, толкова дребна, че лесно бихте я смачкали между два пръста“.

Извънредно доволни сме от новината и несъмнено ще ви държим в течение с развитието на проекта.

maxresdefault-20161115

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *