„Казват, че Неруда е най-важният комунист в целия свят…”

40-годишният Пабло Лараин няма спирка – след венецианската премиера на „ Post Mortem”, номинацията за чуждоезичен „Оскар” за „No” през 2013, „Сребърната мечка” – специална награда на журито на Берлинале 2015 за „The Club” и наградата за сценарий от Венеция 2016 за „Jackie”, идва ред и на другата му творба за 2016 година да привлече още заинтригувани погледи – и публика. „Neruda” беше показан в „Петнайсетдневката на режисьорите” в Кан и след сериозна фестивална обиколка беше издигнат като предложение от страна на Чили за номинациите за чуждоезичен „Оскар” за 2016 година.

Предлагаме на вниманието ви два трейлъра – първият разпространен през май във връзка с премиерата в Кан, а вторият подготвен за популяризиране на филма в Щатите, където премиерата му е предвидена за края на годината. При все привидно еднаквата им структура и (частично) кадри, двете реклами на филма взаимно се допълват (ако това въобще може да се каже за трейлъри).

През 1948 година Студената война застига и Чили – комунизмът е обявен за незаконен. Сенаторът Пабло Неруда обвинява правителството в предателство, а междувременно е издадена заповед за неговия арест. Президентът Видела умело отстранява от Конгреса обичаният и популярен поет, който е принуден да се крие в продължение на месеци в едно мазе във Валпараисо, а по-късно успява да премине границата през планински проход и се озовава в Аржентина. На полицейския инспектор Оскар Бустаманте е възложена отговорната задача да арестува отявления комунист. В това преследване Неруда вижда възможност да преоткрие себе си – той си играе с полицая, като му оставя улики, измислени така, че гонитбата да става все по-опасна и по-лична. В историята на това преследване Неруда открива двойна възможност: шанс да се превърне едновременно в символ на свободата и в литературна легенда.

Лараин поверява ролята на преследвача на добре познатия и изключително опитен мексикански актьор Гаел Гарсия Бернал (даже и официалният постер на филма носи неговия лик, защото името продава!), а в ролята на прочутия творец влиза популярният чилийски комедиен актьор Луис Неко. Отзивите за момента са възторжени, а филмът е определян като поетичен и завладяващ. У нас ще бъде представен на Киномания, така че най-върлите почитатели на Пабло Лараин трябва внимателно да следят програмата. В Чили филмът ще се разпространява от 20th Century Fox, а в Съединените Щати е предвидено да се появи на екран на 16 декември – навреме за „квалификациите” в Оскаровата надпревара.

плакат

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *