attraction_still_1-h_2016

Русия продължава с блокбастърните изненади. Този път във фокуса не са супергерои като познатите отскоро „Защитники”, а извънземни пришълци. Дали става дума за приземяване, инвазия или просто търсене на контакт – за момента подробностите са спестени, важното е, че има военни отряди, които се опитват да спрат едно гигантско търкалящо се кълбо, което унищожава (почти) всичко по пътя си. Важно е да се отбележи, че режисьор на това амбициозно и, по всичко изглежда – епично платно е Фьодор Бондарчук, син на прочутия актьор и режисьор, носител на Оскар Сергей Бондарчук – фамилия, прекрасно позната в Русия и европейското кино. След „Девета рота”, който излиза през 2005 в Русия и чак през май 2006 е показан в програмата на Кан; след двете части на футуристичния „Обитаемый остров” през 2009 година и след амбициозната триизмерна баталия „Сталинград” от 2013 година, Фьодор продължава да щурмува без притеснение различни сюжетни територии.

Предлагаме ви първо тийзър-трейлъра на „Притяжение”:

Ами ако само е бил повреден космическият кораб? Ами ако големите „техничарски” извънземни действат агресивно, защото така ги посрещат нашите „земляни”? Ами ако това мощно тяло е само робот-преносител на малък, деликатен разум, сврян като в скафандър в обвивката от мускули и оръжия (тази идея си е позната отдавна, съвсем не блести с оригиналност)? Много са опциите, да видим на какво са се спрели създателите на филма.

„С този филм искаме да дадем възможност на публиката да забравят всички ограничения на възприятията и да се потопят напълно в историята така, както може да бъде видяна тя чрез IMAX-преживяването…”

Надали вече някой може да се впечатли прекомерно от IMAX 3D, който се е превърнал в задължителен формат за (почти) всички блокбастъри, ама кой знае – у Русия може и IMAX-ът да им е по-голям… Ето как изглежда и официалният трейлър на филма, в който има… по повече от всичко.

Нали обърнахте внимание на символа на Columbia? При все че за момента е ясна една премиерна дата на филма – и това е 26 януари 2017 в Русия, братята-американци също ще имат възможност да видят тази своеобразна епопея по някое време догодина. Ето какво гласи официалният синопсис на „Притяжение”:

След като извънземен кораб се приземява в един руски град, много от хората, които са успели да надникнат в него, и самите му обитатели поставят под съмнение смисъла на съществуването, докато има и голяма група други хора, които настояват извънземните незабавно да напуснат Земята…

Доста мъгляво описание, от което не става ясно какво да очакваме – конфликт или мирно съвместно съществуване. Като вземем предвид и факта, че този филм едва ли ще се приземи на нашите екрани, ще разчитаме на коментари и оценки на очевидци от двете големи територии – Русия и САЩ. Любопитно решение на маркетинг отдела е да оставят трейлърите без превод – така на бедния чуждестранен зрител ще му „говорят” само картинките, докато ние имаме преимуществото да разберем повече детайли от репликите (всъщност за по-младите поколения у нас руският си е чужд език и може би разбралите ще останат малцинство…)

Английското заглавие на филма е „Attraction” като „земно привличане”, но може би и като „привлекателност на зелената ни планета”? Май остана само да споменем кои са актьорите, на които разчита Бондарчук за своя пореден епохален разказ – Александър Петров, Ринал Мухаметов, Ирина Старсхенбаум и един уникален, талантлив представител на малко по-възрастното поколение в Русия (и един от любимите актьори на Михалков) – Олег Меншиков. Как се е ангажирал с „Притяжение” – за нас вероятно това ще си остане загадка, но се надяваме с ролята си на един от военните командири той да внесе частица благородно излъчване…

В края на януари 2017 ще стане ясно дали Фьодор Бондарчук е успял с грандиозното си, блокбастърно начинание. За финал ето и един „чуждоземен” плакат, очевидно от Кан („Отивайте си у дома!”), като имайте предвид, че в оригиналната версия на руски слоганът е: „Земля – землянам!” („Земята – за земните жители!”).

attractionrussianlandingbigwide5992 mwfr8pjf0g2e31skjbvj

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

  1. Вече почти във всички филми използват тази синьо-оранжева комбинация. Да бяха сложили и на повечко места части от саундтрака на Inception, цена нямаше да има. 😀

  2. Добре, че са американците, за да им покажат как се прави комерсиално кино.

  3. Та значи един ден тумба руснаци седнали да пият една каса долнопробна водка и си пуснали да гледат District 9…

  4. Бъзика настрана, при по-голям ентусиазъм тоя филм може и е една идея по-гледаем от скапаните sci-fi брадви с красиви тийнейджъри от типа на Петата Вълна.