Въпреки че премиерата на петата част от филмовата вселена „Джурасик парк“ е почти толкова далече от днешния ден, колкото е далеч и юрският период, информацията за проекта е значителна. Знаем, че режисирането се е заел Хуан Антонио Байона. Най-вероятно историята ще е ситуирана сред цивилизацията или най-малкото някъде из континенталните части на планетата, а не из островните и ще бъде втори филм от подготвяна трилогия. Освен това, преди десетина дни се разбра, че ще наблегне на аниматрониката в пресъздаването на праисторическите земни обитатели. Сега получаваме и малко яснота относно идеите, които ще скрепят визуалния скелет на филма.

Досега франчайзът малко или повече се фокусираше върху катаклизмите, възникнали в резултат от човешката ненаситност, амбиция и липса на етика. Изглежда, че продължението ще развие още някои теми. Колин Тревъроу, който режисира „Джурасик свят“ и усърдно работи като продуцент и съавтор на продължението, наскоро разкри късче информация:

„С динозаврите ще покажем как биват третирани животните днес: насилието, медицинските експерименти, домашните любимци, дивите животни в зоологическите градини, където са държани като в затвор и милитаризирането на животните“

Разбира се, всички тези теми са загатнати и в известна степен разгърнати още в първоизточника на франчайза – „Джурасик парк“ на великия Майкъл Крайтън (който напоследък споменаваме все по-често). Интересно дали биоинженерството тук ще отиде на по-горно технологично ниво?

„… когато погледнете назад към атомната енергия и как всичко около нея започна, първият инстинкт беше да се ползва като оръжие и едва по-късно разбрахме, че е полезна като източник на енергия. Семе, което исках да посадя в този филм, е нещо, което може да разцъфне в следващите филми, ако такива има. Същността му е във въпросите: Какво би станало, ако има 15 самостоятелни фирми по света, подобни на ИнДжен, които могат да създадат динозавър?“

Това последното би ни притеснило, понеже не сме сигурни доколко ни се гледа продължение на безпардонно малоумната „Годзила“ (1998) на Роланд Емерих, но все пак говорим за любима вселена, за която имаме силното усещане, че е в добри ръце. Затова запазваме спокойствие и умереност, като се надяваме спектакълът в петия филм да не е за сметка на научната пунктуалност и съдържателната история.

Джурасик свят 2“ ще бъде по кината на 22 юни, 2018 година.

19435d4fcec20bca00fff743666a91d0

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *