С кариера, простираща се над 60 години, Ингмар Бергман е един от най-влиятелните автори на авторско кино. Покрай  „Седмият печат” и „Поляната с дивите ягоди” завинаги ще свързваме името му с въздействащото изобразяване на късата нишка на човешкия живот и съжалението, което се появява преди неизбежното й прекъсване. Обичаме филмите му и ги чувстваме близки, което не важи за абсолютно всеки класик.

Затова и новината, че негов сценарий ще бъде филмиран от шведската режисьорка Сузане Остен ни накара да потръпнем в нетърпеливо очакване. Заглавието е „Sixty-Four Minutes With Rebecka”, а сценарият е написан през 1969 г. Идеята е била да бъде режисиран в обща продукция с Федерико Фелини и Акира Куросава. Imagine that.

Фелини, Бергман и Улман на снимачната площадка на „Сатирикон”
Фелини, Бергман и Улман на снимачната площадка на „Сатирикон”

Историята се върти около бременна и емоционално отчуждена учителка и разказва за търсенето й за сексуална и политическа свобода по време на радикалните промени през 1968 г. Ето какво споделя самата Остен:

„Бергман заема силно от френската Нова вълна и Антониони, но го прави свой начин. Сценарият е феминистичен, особен, хомоеротичен и антиавторитарен. Невероятно смела, сложна и радикална история. История за жена, която изследва сексуалността си. Става дума за превземане на нови територии, за преоткриване и възползване от това, което ти се предлага. Не е „приятно”, но е различно от романтична любов без основна съставка – сложната сексуалност, която започва да се дискутира точно по онова време”.

Не сме гледали нищо от Остен, но определено й предстои сериозно предизвикателство. Премиерата на филма ще бъде догодина, когато се честват сто години от рождението на именития режисьор. Преди това обаче сценарият ще бъде представен като радиопиеса, чиято премиера ще бъде на 6 ноември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *