Вчера „Криминале“ чества своя 22-годишен рожден ден, а ако сте от редовните читатели на сайта, вероятно знаете, че в сърцето на екипа ни има специално място за Куентин Тарантино. По време на миналия “Lumiere Festival” в Лондон, Тарантино разкри малко информация относно проекта, който проучва през последните 4 години. Предмет на филма са 70-те години на XX век и дълготрайното влияние, което остават в американското и световното кино. Засега нарича работата си по проекта „в прогрес“ и още обмисля в какво точно ще се превърне тя.

„Книга ли ще напиша? Може би. Подкаст, разделен на шест части? Може би. Пълнометражен документален филм? Може би. Проумявам го в момента“

На въпросът защо точно 70-те години, режисьорът отговаря:

„… до края на 1967 г., „американската нова вълна“ беше спечелила надпреварата, но още режисьорите още не бяха наясно с това. Със „Стария Холивуд“ беше свършено през 67 г., макар още да не го знаеха“

Освен това Тарантино цитира книгата „Pictures Of A Revolution: Five Movies And The Birth Of The New Hollywood” на Марк Харис като „най-добрата книга за кино, писана през това десетилетие, защото хроникира „възхода на Новата вълна“.

В допълнение обяснява, че към 1970 г., Новата вълна вече представлява Холивуд и „всичко, което напомня на старото, е изродено“. Като част от изследването си, Тарантино е четял стари рецензии и е забелязал, че в тях са се криели множество обещания за преоткриване на киното.

„Ако ме питате, обещанията са били изпълнени“, завършва Тарантино.

Няма какво да коментираме – естествено, че ни е любопитно какво ще измисли като продължение на кариерата си един от любимите ни живи режисьори. Предвид проблемите, които имаше с началото на „The Hateful Eight” обаче, все още не бързаме да надигаме глави ентусиазирано. А както сме казвали и преди – каквото и да направи, ние ще сме на линия да го гледаме. Или прочетем.

Криминале

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 Comments

  1. Да позная – във филма ще има изобилен расизъм към белите от страна на негри/латиноси/евреи , псувни тип motherfucker на килограм, от началото до половин час преди края няма да се случва нищо запомнящо се освен няколко сценарни и актьорски проблясъка и след това ще станем свидетели на масова бутафорна огнестрелна вакханалия между лошите и по-лошите, омазана с цели бидони червена боя? И, разбира се, целия тоя нелеп гротесков цирк ще бъде издигнат на извратен пиадестал от всички пишман критици ?

    1. критиците никога не са го обичали чак толкова, колкото зрителите 🙂 Аргументът ти е инвалид.

    2. Айде да не се изказваме неподготвени,а?
      Kill Bill 1 – 85% в RT
      Kill Bill 2 – 84% в RT
      Grindhouse – 83% в RT
      Inglorious Basterds – 89% в RT
      Django – 88% в RT
      The Hateful Eight – 75% в RT
      Да продължавам ли още ?
      Имам чувството, че тоя тъпанар дори и да си снима сутрешното лайно, да му лепне една бележка с надпис „Nigger, nigger, motherfucker,nigger,motherfucker,nigger“ и го полее после обилно с един бидон от зеле, пълен с червена боя всички масово с телешки възторг ще се прескачат един друг да тръбят как това е поредният му недостижим връх в Седмото Изкуство, рай’ш ли…

    3. Не се изказвам неподготвен, мен. Факт е, че критиката харесва Тарантино, щото успешно съчетава развлекателни сюжети и диалог, в оригинални истории. Обаче зрителите са го превърнали в култовия режисьор, който е. Обикновено критиката възхвалява нещата, които си струват възхваляване във филмите му. Но феновете са адски пристрастни и се кефят на изцепките му, като ги възхваляват, сякаш са нещо велико. И аз се числя към феновете му 🙂
      Но Мартс е прав, че като почне да говори е дрисня.

  2. Тук са се изказали явно някакви светила на киножурналистиката ? Каква изпълнена със злост и черен сарказъм риторика ☺ Брависимо, хейтъри, на крачка сте от Пулицър!
    Иначе слабо нещо на Тарантино досега не съм гледал. Чакам и новото с интерес.