Не казваме, че „Мулан” е причината да имаме „Властелинът на пръстените”, но колкото повече се вглеждаме в изключителната анимация на Disney от 1998 г., толкова повече прилики намираме с последвалата трилогия на Питър Джаксън. Още от първата сцена със запалването на кладите, през приликите в интонацията и движенията на хуните и орките, та до смесицата на епика и хумор в смущаваща, но приемлива за семейството опаковка, двата филма (броим трилогията за един филм, както си е редно) имат повече сходства, отколкото изглежда на пръв поглед.

Напоследък често се чуват призиви за равноправие – повече главни роли да отиват при жени, да има расово многообразие и т.н. Преди 20 г. Disney са направили филм за момиче от китайски произход, което влиза в армията, за да спаси баща си. Мулан няма нужда от рицар в доспехи, който да я спаси, грижи се сама за себе си и макар да прехвърчат няколко романтични искри, филмът акцентира повече върху връзката с баща й.

Шан Ю е може би един от най-зловещите герои на Disney .
Шан Ю е може би един от най-зловещите герои на Disney.

Авторът на този текст, както може би вече си личи, е от феновете на „Мулан” и тъй като това е първият филм, който е гледал на кино (тоест счита го за нещо свято), идеята Ян де Бонт да режисира игрална версия на анимацията не му звучеше като най-обещаващото начинание. Писахме за тази възможност преди шест години, но както изглежда проектът отиде по дяволите (каква изненада, имайки предвид преди колко години са последните филми на де Бонт). Сега разбираме, че от Disney са решили да натиснат бутона за рестарт.

Дали покрай всичките приказки за вкарване на повече азиатски актриси във високобюджетните продукции или заради пазара в Китай, „Мулан” ще се завърти по кината на 2 ноември 2018 г. Рик Джафа и Аманда Силвър („Джурасик свят”, „Възходът на планетата на маймуните”) са написали сценария. Тук искаме да отбележим интересен факт – филмът от 1998 г. има вписани 29 сценаристи. Доста се изненадахме, като видяхме. Засега новата версия все още си няма режисьор. Пожелаваме успех на екипа и ще ви държим в течение за всякакви новости.

Оставяме ви с няколко сцени от „Мулан”, включващи нашествието на хуните в Китай. След тях може да си пуснете и снежната битка, за да добиете представа за мащаба и мрачния тон, който на места се прокрадва във филма.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 Comments

    1. Ти,ли беше казвал ,4е мноо ти се гледа ,,Мулан“

    2. На майка ти го казах, а уж я помолих да си трае 🙁

    3. Ах ти маймунке мръсна,ти колко си долен …

    4. Ради, ти си ми най-симпатичния човек тук, честно. На колко си години?

    1. А така. 🙂 Айде, април месец като има парти за рождения ден на сайта, задължително да минеш.