През 2016 г. първо гласяхме новия сезон на „Игра на тронове“ като телевизионното събитие на годината, после дойде ред на носталгичния throwback „Stranger Things” и добре, че не избързахме с „коронацията“. Защото „Западен свят” се доказа като една от най-интересните, развлекателни и задълбочени телевизионни продукции още с първите си два епизода. Но щом сте тук, едва ли има нужда да ви убеждаваме в качествата му, затова преминаваме директно към новините.

Въпреки че още няма официално потвърждение за втори сезон (сигурни сме, че е зад ъгъла), създателите Джонатан Нолан и Лиса Джой съобщиха на New York Comic Con миналата седмица, че планират историята на продължението.

„Много неща не успяхме да вмъкнем в първи сезон; в момента разработваме втори. Едно от наистина хубавите неща на телевизионния формат е, че имаш накъде да развиваш“

Изказването не е голяма изненада. В началото на тази година HBO за кратко преустановиха работата по сериала, тъй като създателите имаха нужда да „доизкусорят“ последните 4 епизода. Впоследствие се оказа, че всъщност са планирали ритъма на следващите сезони и плавната градация, която ще ни отведе до финала.

„Не ставаше въпрос да напишем първите 10 епизода, а да картографираме мястото на сериала за следващите 5 или 6 години. Искахме всичко да е на линия, за да може когато бъде излъчен и финалният епизод, 5 или 7 години напред във времето, да знаем, че сме имали завършек от самото начало. С нищо не биваше да се прибързва“

Отначало Нолан и Джой са си представяли разплитането на сюжета в 3 или 4 сезона, но изглежда, че историята се е разрастнала по време на работния процес по първи сезон.

Въпросът е къде ще падне фокусът в бъдеще?

Нолан не издава детайли, но споделя, че всеки сезон ще бъде различен:

„Не искахме история, която се повтаря [всяка година]. Не искахме просто нови гости да пристигат в парка всеки следващ сезон. Търсехме голяма история. Искахме историята за произхода на нов, комплексен вид и какво влияние ще окаже той“

В оригиналния филм на Майкъл Крайтън, Дивият Запад беше един от трите тематични парка, които гостите можеха да посещават – другите бяха Римската империя и Средновековието. Тематичните ваканции бяха разработени от „Делос“ – същата фиктивна компания, която оперира и в сериала. Тази поредна препратка към оригинала отвори за спекулации възможностите за развитие на отделни истории в другите две „местности“ на парка.

Отново на New York Comic Con, Джонатан Нолан отхвърли тази възможност:

„Казахте Римска империя и Средновековие, нали така? Не“

Освен това добави, че през годините, в които е посещавал тези панели, никога не е давал „съдържателен отговор“.

Друго интересно от панела беше, че шоурънърите отхвърлиха още една от популярните теории на феновете, че антагонистът на Ед Харис – Мъжът в черно, –  може да е андроид. Първо Лиса Джой загадъчно сподели, че „Има някои неща, които можете да приемете в този сезон“, но Нолан красноречиво добави – „Не приемам нищо“.

Ако изкуственият интелект развие свободна воля, както се загатва още от първи епизод, ще бъдат ли андроидите някога свободни? Как ще реагира човечеството на този нов вид? Има ли „Делос“ тайни цели в управлението на парка? Ще бъде ли милитаризиран изкуственият интелект и дали доктор Форд създава андроидите по подобие на реално съществуващи хора? Можем да спекулираме до безкрай, толкова много въпроси свободно се въртят около концепцията на „Западен свят“. Въпроси, чийто пълен потенциал само е загатнат в оригиналния филм и чието развитие вероятно ще видим скоро.

Междувременно, HBO публикуваха сайт на ръководната компания „Делос“. Засега сайтът съдържа откъси от съобщения, разменени между автори, създатели и програмисти, работещи по парка… и има много за четене. Подобни бонус материали обикновено не вдигат нивото на епизодите, но предвид високата летва, която „Западен свят“ вече държи и култът, който заформя около себе си – тези извори са задължителни за подхранване на митологията.

За феновете, които се интересуват от логистиката на парка, има налична топографска карта на огромната площ, на която е разположен той. За съжаление ѝ липсват доста детайли и не предлага много за наличното съдържание, което може да бъде открито в различните региони.

delos-map westworld-map

Ако искате да запазите своето посещение в „Западен свят“, можете да откриете подробна информация на сайта DiscoverWestworld.com. Визитата би коствала поне 40 000 долара на ден и запазването става седмици по-рано. Максималният престой е 28 дни. Когато се запивате за приключение в парка, разполагате с избор от 3 различни пакета: стандартен, сребърен и златен. Освен това са налични и договори за посещенията, като в тях са описани условията на „Делос“, а също така и една зловеща информативна бележка, която съдържа лист с нещата, от които хора са умирали по време на посещенията си. Но най-ужасяваща със сигурност е клаузата, с която декларирате, че доброволно давате правата на собственото си ДНК.

Не, че сме имали съмнение относно рекламните специалисти на HBO, но с подобна кампания „Западен свят“ с дава сериозно заявление за абсолютен феномен.

За десерт оставихме превюто на трети епизод, който ще се казва „The Stray”, няколко снимки както и два отлични нови постера, „изтекли“ от вече миналия New York Comic Con.

Гледайте на своя отговорност, ние още веднъж ще пропуснем и ще го оставим без коментар.

1-thq0ffnz3z-v1mm_mkw3ba 1-5ojjumv-h4njswstsfddog 1-6okdpm2me79bua7lfdaebw 1-lu7r811hqfq7ssbjk6edxg 1-nvogmf3lod3sp8ao9kpia 1-uytgksn95brsiktk_ikafa 1-tnojanoosdu3fwv5qsh5fq cua4bznwiaa8cej cua4c7jwyaew_mn

Не пропускайте трети епизод на „Westworld” („Западен свят“) всеки понеделник от 4:00 часа сутринта по HBO GO и от 21:00 часа по HBO.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

21 Comments

 1. и вторият еп беше тъповат като първия .предсказуем, муден, скучен..

  1. Този сериал не го дават по БТВ от 20ч… да не си се объркал(а)?

 2. Онзи ден обявиха The Matrix за „бълвоч“. Днес – Westworld за „тъповат“.

  Живеем в болно общество.

  1. Хахаха, good one. Но като цяло, зависи от задника. 😀

 3. Аз вчера се омагьосах с re-watch на „Апокалипсис сега“ и тотално изключих, че има нов епизод… 🙁

  1. Ja, и ми хареса, макар че имам и доста питанки. Нека свърши сезонът, пък ще дискутираме, дано успеем и едни кънтове да спретнем по темата.

  2. Те питанките са хиляди, но според мен това му е чара.
   Само да не стане като с Lost навремето. Кънткаст си е 100% mandatory, въпреки че доста ще поговорите… 10 часа епизоди са това все пак.

 4. Не знам какъв ще е кънткастът за Westworld. Положението е out of control!

  1. Да, мен ми става лошо от последните два епизода. А десети ще е клифхенгър със сигурност и ще си вгорчим живота още повече 😀