doctor-strange-blacklight-poster-header

Доктор Стрейндж” по всяка вероятност ще бъде дългоочакваната глътка свеж въздух във филмовата вселена на Marvel. Петнадесетминутната презентация на Форум Филм в IMAX залата на „Mall of Sofia” завърши със заслужени бурни аплодисменти, защото „Доктор Стрейндж” определено показа нещо различно не само за комиксовото кино, но и за киното въобще.

doctor-strange-blacklight-poster-img02-20161015

Героят е създаден през 1963г. от Стан Лий и Стийв Дитко, дебютира в поредицата „Strange Tales” и е част от Отмъстителите и комиксовите Илюминати. Филмът за Доктор Стрейндж на режисьора Скот Дериксън има за цел да покаже света на магията във Вселената на Marvel, но не чрез огнени кълба или стереотипни магически образи, а чрез психеделични внушения, сюрреализъм и палитри с цветове, които не подлежат на вербални описания.

doctor-strange-blacklight-img04-20161015

Стивън Стрейндж е от героите, които притежават една от най-интересните и непознати за масовата публика origin истории: саркастичен хирург претърпява автомобилна катастрофа, в която ръцете му понасят щети и той не може да продължи работата си като хирург. В 15 минутния откъс по крайно необичаен за комиксовите филми начин е показан сблъсъкът на науката със света на магията, а рационалното и скептично мислене на Стрейндж го изправят пред един нов свят, който той очаквано първоначално намира за обикновено шарлатанство.

dr-strange-027-03

Негов учител в света на мистичното е Древния (Тилда Суинтън), която се разминава с комиксовия си първоизточник както по пол, така и по раса. Въпреки многобройните дискусии в интернет за т.нар. „whitewashing” за зрителя бързо става ясно, че Тилда Суинтън е страхотен избор за ролята, защото освен всичко друго, тя е и неочакван полъх от „Константин” с Киану Рийвс.

constantine-tilda-swinton-gabriel-angel-wings-retro-review-constantine-how-does-it-compare-to-the-new-show-jpeg-170037

В презентацията виждаме и един страхотен Мадс Микелсен, чиято роля дълго беше пазена в тайна. Датският актьор, познат от „Казино роял” и „Ловът”, когото ще видим и в предстоящия „Rogue One: История от Междузвездни войни”, ще бъде в ролята на магьосника Касилиус, който според мнозина ще отвори портала за всемогъщия демон Дормаму. А тук се намесва Дан Хармън.

tumblr_nwr0itokof1tc28zvo4_1280

Една от многото причини филмът да е толкова очакван за феновете е, че Дан Хармън, създателят на сюрреалистичния анимационен сериал „Rick & Morty” и „Community”, бе нает от Marvel, за да подпомогне сценария и според спекулации, да намери мястото на архизлодея Дормаму в „Доктор Стрейндж” и във Вселената на Marvel. Хармън е напълно неочакван избор за сценарист на Marvel, но перфектен в случая: той не просто има феноменално чувство за хумор, но и разбиране за мултивселената – хипотетичното множество от всички възможни паралелни вселени, които взети заедно, съдържат всичко, което съществува – пространство, време, всички форми на материя, енергия, импулс и физичните закони и константи, които са в сила за тях.

doctor-strange-multiverse-copertina

Презентацията показа новото камео на Стан Лий, което със сигурност е едно от най-добрите досега. Съществуват и много препратки към комиксовите първоизточници: например върху листчето с Wi-Fi паролата, която Стивън Стрейндж получава, е изписана думата „Shamballa” със същия шрифт като от заглавието на комикса „Into Shamballa” на Джон Марк де Матеис и Дан Грийн.

tumblr_mr6gsnaana1sextk4o1_500

Макар да бях скептичен към кастинга на Бенедикт Къмбърбач, тъй като е прекалено очевиден избор за ролята, номинираният за „Оскар” актьор показва един изключително интересно построен персонаж, в който се вижда много от друг саркастичен доктор- доктор Хаус, доста от Шерлок Холмс, по нещо от Тони Старк, но и aдски много авторски елементи от самия Къмбърбач.

cumberbatch4f-2-web

Доктор Стрейндж” има потенциал да бъде най-различния комиксов филм на Marvel и един от най-оригиналните комиксови филми въобще. Това се дължи до голяма степен на любовта на Кевин Файги, продуцентът на Marvel, именно към този образ, в чиято основа са вдъхновенията от Салвадор Дали, „Алиса в страната на чудесата” на Луис Карол и амбициозните и непознати комикси на Стийв Дитко и Стан Лий от 60-те и 70-те години. По всяка вероятност „Доктор Стрейндж” ще бъде пиршество за сетивата, особено на IMAX, и удоволствие от друго измерение.

Препоръчителна литература:

Doctor Strange by Jason Aaron
Doctor Strange: The Oath by Brian K. Vaughan
Doctor Strange & Doctor Doom: Triumph and Torment на Майк Миньола (“Hellboy”)
Doctor Strange: Into Shamballa
“The Eternity Saga” Strange Tales #130-146

doctor-strange-movie-astral-plane-quantum-realm

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 Comments

  1. И на мен ми хареса видяното в тези 15 минути, и аз го чакам с нетърпение……и благодаря за ‘препоръчителната“ литература, ще гледам да наваксам за филма

    П.П. относно избора му на Кимбърбач, мисля че добре му пасва, иначе аз преди години си визуализирах Денис Куейд като Стивън Стрейндж

  2. Узумаки казва,че може да не го гледа,но вече може да се е премислил, след добрите отзиви 🙂

  3. Начев, надявам се да си прав, но поне от трейлърите аз лично оригиналност не видях. Ще пропусна тези 15 мин сцени и ще изчакам направо да излезе филма.

  4. Супер, това един от малкото Марвелски полуфабрикати, за който наистина ми пука.

  5. Особено третата. Бих си я окачил на стената в плакатен размер, макар да не знам нищо за Стрейндж 🙂

    1. Най-яката е тая под Тилда Суинтън. 😉

  6. Снощи го гледах . Има ефекти малко комедия. Общо взето става за Марвел