След като ви наплаши здраво от McDonald’s, Морган Спърлок („Super Size Me”) се е заел да ви стресира и от плъховете, вероятно използвайки същите манипулативни техники, включващи неточна и непълна информация, „cherry picking” и всички други техники познати от подобен тип „изследвания” и филми. Не казваме, че заведенията за бързо хранене (или пък плъховете) са нещо прекрасно, просто имайте предвид, че когато „Гошо” прави експеримент и дава мнение, това по никакъв начин не означава, че той е релевантен и има някаква научнообоснована тежест. И прочетете малко повече по темата, преди да ни „храните” (pun intended) по тази линия.

Но да си дойдем на думата. Както вече стана ясно, с най-новия си филм, вещо озаглавен  „Rats”, Спърлок поглежда към плъховете и достигащата им епидемични размери популация в големите градове по целия свят. „Rats” беше представен в Торонто и повечето хора споделят, че той не е „типичният филм на Спърлок”, а по-скоро е в стила на постапокалиптичен хорър, което личи и от първия трейлър. Вижте.

Нека и тук да помрънкаме малко. Да, в много степени плъховете са ужасяващи същества и вредители (изяждат посеви, реколти, разнасят зарази по добитъка и хората и т.н.), но от друга страна, както и много други нарочени като „лоши” животни, са наистина впечатляващи и гарантираме, че ще останете поразени, ако прочетете малко повече за физическите им способности, интелекта им и за социалните им организации. Така че, надяваме се поне малка част от тази им страна да бъде представена във филма.

Иначе един от най-страшните филми, които помним от детството, е „Плъховете” („Notte di terrore”) на Бруно Матеи. Не сме го гледали като големи, вероятно е „тотална брадва”, но все още настръхваме, като си говорим с приятели и си припомним определени сцени. В този ред на мисли, бихме гледали добър филм за плъхове, бил той игрален или документален. Дано „Rats” е такъв.

Вижте и един плакат.

плакат

Режисьор на „Rats” е Морган Спърлок, а премиерата е на 22 октомври по Discovery Channel.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Бруно Матеи е колосален бездарник и имитатор, но като си малък тия неща не са толкова важни 😀

  2. Като изключим Нощтна смяна по Краля, имаше един много хубав игрален филм с огромни плъхове, но не моа да си спомня какй се казсваше. Ако се сетя ще ви чекна да го гледате… От 80-те години беше…

  3. Джеймс Хърбърт доста красноречиво се е изказвал по темата – поне 3-4 пъти 🙂