Вместо да си гледа двумесечния син, Дънкан Джоунс продължава да преследва своя дългогодишен проект „Mute”. Този режисьор ни е любим по творчески (много харесваме „Луна”, уважаваме подхода му към тотално различния материал в „Първичен код”, направен за пари, както и ината му по отношение на „Warcraft”) и емоционални  причини (татко му).

Дълго подготвяният научнофантастичен филм „Mute”, чието действие се развива в Берлин и който е написан отдавна в съавторство с Майкъл Робърт Джонсън, е трябвало да бъде дебютната творба на Джоунс. Чак след излизането на „Warcraft: Началото” става ясно, че режисьорът вече може да планира начало на следващия си снимачен период. Малко преди премиерата на адаптацията по прочутата видео игра беше обявено, че актьорите Алксандър Скарсгард и Пол Ръд ще участват във филма, а снимките трябва да започнат буквално следващата седмица.

Отдавна знаем, че „Mute” се очаква да бъде (най-малкото) визуален реверанс към „Blade Runner” – любимия филм на Дънкан Джоунс и негово вдъхновение. Самият той определя проекта като мрачен фантастичен трилър, в който може да се открият елементи от „Hardcore” на Пол Шрейдър, „Военнополева болница” на Робърт Олтман, „Казабланка” на Майкъл Къртис. Изкушаваме се да припомним синопсиса с известните вече подробности:

Берлин. След 40 години. Кипящ град с имигранти, където Изтокът се сблъсква със Запада в научнофантастична Казабланка. Лио Бейлър (Скарсгард) е безмълвен барман, който има само една-единствена причина да живее тук и тя е изчезнала. Лио тръгва по следите ѝ и търсенето му го отвежда дълбоко в мрачните кътчета на града, а единствената му улика са странна двойка американски хирурзи (единият от които е Ръд). Лио не е сигурен дали те могат да му помогнат или трябва да се страхува от тях.

Ето какво беше споделил режисьорът преди десетина месеца:

Работя за направата на „Mute” вече 12 години и не мога да ви кажа колко съм развълнуван, че най-накрая ще започнем снимките на този напълно уникален филм. Фактът, че ще мога да го направя с Александър Скарсгард и Пол Ръд, го прави още по-вълнуващ. „Mute” е филм, който ще се помни дълго. Не прилича на нито една от фантастиките, които се правят днес.

Никой не може да му попречи на Джоунс да демонстрира подобно самочувствие, а ние му стискаме силно палци да успее да реализира голяма част от плановете си във връзка с този лелеян филм. Знаем, че Сам Рокуел също ще се появи, при това в познатия образ от „Луна”, и ще послужи за мост между двата филма и двата свята. Междувременно работата по графичния роман „Mute”, за когото се заговори преди 5 години, е в режим „пауза” – режисьорът се опитваше да докаже на скептичните финансисти, че има публика за тази история, но в края на краищата тази стратегия нямаше нужда да бъде реализирана. Очакваме скоро да чуем новини около кастинга на още актьори, но пък е потвърдено сътрудничеството на оператора Гари Шоу и – тъ-дъ-дъ-дъъъм – Клинт Мансел. Поздрав!

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 Comments