golden-lion-20160911

Венецианската фиеста стана на 73 години. Най-старият фестивал е основан през 1932 година и заедно с Кан и Берлин има честта, привилегията и тежката отговорност да „дава тон” във фестивалния киносвят. Всеки кинаджия на Земята си мечтае за премиера в програмите на един от „трите големи” фестивала, но дали светската суета и червените килими могат да „командват” зрителския вкус? Не отговаряйте, въпросът го оставяме риторичен, без ироничен подтекст.

Вчера бяха обявени наградите на церемонията, състояла се в Sala Grandе. Председател на журито на основната конкурсна програма беше Сам Мендес – режисьор, когото харесваме и уважаваме, а след останалите осем члена на журито бяха Киара Мастрояни, Джема Атертън и Джошуа Опенхаймер. В конкурсната програма „Хоризонти” за първи път от много години беше представен филм със сериозно българско участие в ролята на копродуценти – „Белгийският крал” на режисьорите Петер Бросенс и Джесика Удуърт беше посрещнат с въодушевление от публиката. Журито на тази втора по важност конкурсна програма във Венеция, аналогична на „Особен поглед” в Кан, беше председателствано от френския режисьор, сценарист, продуцент и актьор Робер Гедигиан.

Лав Диаз (Copyright foto La Biennale di Venezia)
Лав Диаз (Copyright foto La Biennale di Venezia)

Особено сме доволни, че „Сребърен Лъв” – голямата награда на журито в основния конкурс беше присъдена на „Nocturnal Animals” и лично Том Форд благодари за признанието и сподели, че Италия за него е като втора родина. Наградата „Сребърен Лъв” за най-добър режисьор бе получена от двама творци – Андрей Кончаловски за най-новия си филм „Paradise” и Амат Ескаланте за работата му по филма „The Untamed”. „Coppa Volpi” за най-добра актриса бе присъдена на Ема Стоун за „La La Land” на Деймиън Чазел, която благодари чрез видеообръщение: „Толкова ми се искаше да съм там и лично да изкажа своята признателност на журито и публиката, а и да се уверя, че това не е някаква много сложна шега, която са ми спретнали мои близки приятели…” Наградата за най-добър сценарий отиде при Ноа Опенхайм за „Jackie”, който каза, че няма друга актриса, освен Натали Портман, която би могла да изиграе Джаки Кенеди и благодари прочувствено на режисьора Пабло Лараин за това, че именно благодарение на него е „оживял” този сценарий. И тъй като доста се отплеснахме в мечти за слънчеви разходки по червения килим на Лидо, ето пълният списък на наградените:

Златен Лъв – „The Woman Who Left”, режисьор Лав Диаз (Филипини)

Сребърен Лъв – Голямата награда на журито – „Nocturnal Animals”, режисьор Том Форд (САЩ)

Сребърен Лъв – Награда за най-добър режисьор (поделена) – Андрей Кончаловски за „Paradise” (Русия-Германия) и Амат Ескаланте за „The Untamed” (Мексико-Дания-Франция-Германия-Норвегия-Швейцария)

Андрей Кончаловски за „Paradise” (Русия-Германия) и Амат Ескаланте за „The Untamed” (Copyright foto La Biennale di Venezia)
Андрей Кончаловски за „Paradise” (Русия-Германия) и Амат Ескаланте за „The Untamed” (Copyright foto La Biennale di Venezia)

„Coppa Volpi” за най-добра актриса – Ема Стоун за ролята си в „La La Land” на Деймиън Чазел (САЩ)

„Coppa Volpi” за най-добър актьор – Оскар Мартинез за ролята си в „El Ciudadano Ilustre” на режисьорите Мариано Кон и Гастон Дюпра (Аржентина-Испания)

Награда за най-добър сценарий – Ноа Опенхайм за „Jackie” на Пабло Лараин (Великобритания)

Специална награда на журито – „The Bad Batch” на Ана Лили Амирпур (САЩ)

Наградата „Марчело Мастрояни” за най-добра млада актриса – Паула Биър за ролята й във филма „Frantz” на Франсоа Озон (Франция-Германия)

Венецианската награда на името на Луиджи ди Лаурентис „Лъв на бъдещето” за най-добър дебютен филм беше присъдена на „The Last of Us” на Ала Един Слим (Тунис-Катар-ОАЕ-Ливан).

Том Форд (Copyright foto La Biennale di Venezia)
Том Форд със Сребърен Лъв – Голямата награда на журито (Copyright foto La Biennale di Venezia)

Наградите в конкурсната програма „Хоризонти”

ORIZZONTI AWARD за най-добър филм – „LIBERAMI” на Federica Di Giacomo (Италия-Франция)

ORIZZONTI AWARD за най-добър режисьор – Fien Troch за „HOME” (Белгия)

SPECIAL ORIZZONTI JURY PRIZE – „KOCA DÜNYA” (BIG BIG WORLD) на Reha Erdem (Турция)

ORIZZONTI AWARD за най-добра актриса – Ruth Díazin за филма „TARDE PARA LA IRA”, режисьор Raúl Arévalo (Испания)

ORIZZONTI AWARD за най-добър актьор – Nuno Lopes за филма „SÃO JORGE”, режисьор Marco Martins (Португалия-Франция)

ORIZZONTI AWARD за най-добър сценарий – „KU QIAN” (BITTER MONEY) на Wang Bing (Франция-Хонконг)

ORIZZONTI AWARD за най-добър късометражен филм – „LA VOZ PERDIDA” на Marcelo Martinessi (Парагвай-Венецуела-Куба)

Венецианската номинация за късометражен филм за Европейските филомви награди 2016 е „AMALIMBO” на Juan Pablo Libossart (Швеция-Естония)

 Паула Биър (Copyright foto La Biennale di Venezia)
Паула Биър с Наградата „Марчело Мастрояни” (Copyright foto La Biennale di Venezia)

VENICE CLASSICS AWARDS

VENICE CLASSICS AWARD за най-добър документален филм, посветен на киното –  „LE CONCOURS” на Claire Simon (Франция)

VENICE CLASSICS AWARD за най-добър реставриран филм – „BREAK UP – L’UOMO DEI CINQUE PALLONI” на Marco Ferreri (1963/1967, Италия-Франция)

GOLDEN LION FOR LIFETIME ACHIEVEMENT 2016

Жан-Пол Белмондо

Йежи Сколимовски

JAEGER-LECOULTRE GLORY TO THE FILMMAKER AWARD 2016 – сценариста и режисьор Амир Надери

PERSOL TRIBUTE TO VISIONARY TALENT AWARD 2016 – актьора Лиев Шрайбър 

L’ORÉAL PARIS PER IL CINEMA AWARD 2016 – актрисата Матилде Джоли

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *