Фредерик Бегбеде
Фредерик Бегбеде

Както вероятно знаете (информирали сме ви подробно), от 5 до 16 октомври в София, Пловдив, Варна, Сливен, Видин, Търговище, Ловеч и Враца ще се проведе второто издание на един от най-интересните културни форуми у нас CineLibri, който по уникален начин обединява света на литературата и киното.

Фестивалът ще бъде открит на 5 май в зала 1 на НДК от френския писател, режисьор и литературен критик Фредерик Бегбеде, който ще представи най-новия си филм – „Идеалът”, екранизация по романа му „Помощ, простете” (издаден на български от „Colibri”). Бегбеде ще получи и първата почетна статуетка CineLibri, дело на скулптора Павел Божерянов, по дизайн на художника Стефан Касъров.

Освен Фредерик Бегбеде, гости на фестивала ще бъдат и големият чешки режисьор и носител на „Оскар” Иржи Менцел, едно от най-провокативните имена в съвременната холандска литература Арнон Грюнберг и Катрин Бернщайн, съсценарист и режисьор на документалния филм „Книжарят”, вдъхновен от личността на големия френски писател Ромен Гари.

Феновете на доброто кино и литература вероятно ще се радват да научат, че в рамките на фестивала ще бъде показан и „Геният” на Майкъл Грандейдж, екранизация по биографията на А. Скот Бърг, посветена на Максуел Пъркинс – гениалният редактор, допринесъл за развитието на автори като Фицджералд и Хемингуей. В главните роли са звездите Колин Фърт, Никол Кидман и Джуд Лоу.

Повече подробности може да научите в официалното прессъобщение:

Фредерик Бегбеде открива CineLibri 2016 в зала 1 на НДК
Кино-литературният фестивал ще посрещне и Иржи Менцел,
Арнон Грюнберг и Катрин Бернщайн

Една от най-ярките фигури на френския артистичен свят ще даде старт на второто издание на CineLibri  на 5 октомври в зала 1 на Националния дворец на културата!

Неподражаемият френски писател, режисьор и литературен критик Фредерик Бегбеде пристига у нас в качеството си на специален гост на единствения кино-литературен фестивал в света, за да представи лично новия си филм – „Идеалът”, екранизация на романа „Помощ, простете”, издаден на български от „Колибри”. Специална част от церемонията по откриването ще е забележителният мултимедиен пърформанс “Humming” (мултимедия: Elektrick.me; звукова среда: Genda), с участието на Стела Томова и Филип Миланов. Оригиналната хореография е на Виолета Витанова и Станислав Генадиев, многократно награждавани артисти с новаторско мислене и нестихващ ентусиазъм. В рамките на официалното откриване Фредерик Бегбеде ще бъде удостоен с първата почетна статуетка CineLibri, дело на скулптора Павел Божерянов, по дизайн на художника Стефан Касъров.

Тазгодишното издание на фестивала предвижда истинска каскада от изненади. В списъка със звездните гости присъстват имената на Иржи Менцел,  живата легенда на чешката кинематография, и Арнон Грюнберг, едно от най-провокативните пера на съвременната холандска проза. Те ще открият прожекциите на образцовите екранизации „Обслужвал съм английския крал” и „Тирза”, отличени с редица международни награди. Специален гост на CineLibri 2016 е и Катрин Бернщайн, съсценарист и режисьор на документалния филм „Книжарят”, вдъхновен от личността на големия френски писател Ромен Гари.

Над 100 прожекции на 20 филма, в т.ч. 10 национални премиери и една световна, ще се състоят между 5 и 16 октомври в най-представителните артсалони на София, Пловдив, Варна, Враца, Видин, Търговище, Ловеч и Сливен.

Освен че ще се срещнат с четирима изключителни творци, зрителите на  CineLibri в столицата ще имат привилегията да видят първи една от най-амбициозните кинопродукции на 2016-а година: „Геният” на Майкъл Грандейдж, адаптация на блестящата биографична творба на А. Скот Бърг. Книгата е посветена на впечатляващата личност на Максуел Пъркинс – геният, създал гении като Хемингуей и Фицджералд. В образа на Пъркинс се превъплъщава Колин Фърт, партнират му ослепителната Никол Кидман и Джуд Лоу, който влиза в кожата на ексцентричния писател Томас Улф. Официалната българска премиера на филма ще се състои на  11 октомври, вторник, в зала 1 на НДК. След 16 октомври филмът ще се разпространява в артсалоните в цялата страна.

Билетите за двете прожекции в зала 1 вече са в продажба на Ticketportal и на касите на Двореца!

CineLibri е на www.cinelibri.com  и https://www.facebook.com/CineLibri

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. тези от колибри не могат да пишат бе.

    „геният, създал гении…“

    ебаси прессъобщението, ебаси издателите….