Тобаяс Мензис
Тобаяс Мензис

Чудихме се дали да не пуснем някоя тъпа шега, свързана с името на Тобаяс Мензис, но в крайна сметка се отказахме, за да не стане мътна и кървава (oops!). Kaкто и да е, англичанинът ни е симпатичен и го намираме за добър в повечето неща, в които сме го гледали – те са предимно телевизионни и включват хитове като „Rome“, „Game Of Thrones“ и „Outlander“, но тук-там сме го мяркали и в продукции за голям екран, които си струват (примеpно „Казино Роял“, „Пътят към Невърленд“ и „Изкупление“), където обаче изпълненията му са прекалено ограничени откъм екранно време. Скоро ще грейне в очаквано слабия „Underworld: Blood Wars“, чийто първи трейлър ни се стори наистина плачевен, затова няма да се спираме на него. За сметка на това има нещо на хоризонта, което безспорно e cepиозна заявка за качество.

През март ви запознахме с подготвяната екранизация по „The Terror“ – един от най-мрачните, студени и cилни романи на американския писател Дан Симънс. Книгата, излязла и у нас преди няколко години, е амбициозен и детайлен поглед върху особено зловещ действителен случай от историята на мореплавателните пътувания през XIX-ти век. Припомняме ви сюжета:

Неописуем ужас дебне експедицията, предвождана от сър Джон Франклин из ледените пустини на Арктика. Според историческите данни през 1845 г. той и подчинените му смелчаци се отправят из смразяващите простори на Полярния кръг в търсене на легендарния Северозападен проход – морски път, съединяващ Атлантическия и Тихия океан… Ала нито един от 128-те души не се завръща.

Странното им изчезване остава загадка и до днес, но сега мистерията е разплетена от въображението на Дан Симънс – чудовищният му талант, доказан с мащабни творби като „Хиперион”, „Олимп” и „Лешояди”, изплита неустоима комбинация от исторически факти и жанрова фантазия сред безкрайните ледове на една от най-негостоприемните за човека територии на планетата.

Ужас“ е предвиден за догодина като сериал от десет епизода на АМС, а Ридли Скот ще бъде сред продуцентите. Сценарият пък е дело на Дейвид Кажганич, който заедно със Су Хю ще е шоурънър на проекта. По кастинга вече се работи, а за Мензис е предвидена една от главните роли, което е страхотно, но се надяваме актьорът да не зацикли (oops again!) прекалено в телевизията и да има още възможности за изява на големия екран, тъй като талантът му е безспорен. При всички положения ще следим и него, и „The Terror“ c любопитство.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 Comments

 1. На тая снимка ми изглежда леко напрегнат – сигурно е… неразположен.

  1. Този техните защо са го наказали така?!

 2. Как искам 4 пълнометражни епични филма по Хиперион и Ендимиооооон……

  1. Изтеглил съм Хиперион в електронен вариант и ще видя, кога ще го прочета

  2. Може би за ТВ-формат ще работят повече като екранизации… знам ли. Важното е един ден все пак да се случат.

  3. В момента технологията е напреднала и тв екранизация също позволяеа добро качество на продукта.Аз също държа да има реализъм ,а добрите ефекти го придават по-добре .Просто да не изглежда ,като скалъпено 🙂

  1. Кои сте вие бе? Гетото на Пирдоп ли? 😀

  2. Много сме.Само с чичко гугъл може да преведеме 🙂