– God’s gonna punish us for this!
– God’s not gonna punish you – you’re an atheist!
– But if I’m wrong we’re in big trouble!

Най-сетне нещо за душата! В най-добрия и традиционен смисъл, защото при всяко надничане в света на Уди Алън ни изпълва спокойствие и усещане за уют. И няма значение с какво чувство ще си тръгнем след филма (нямаме навика да сме безкритични!) – началото е важно, белите надписи върху черния бланк и по някоя любима на Уди джаз-мелодия ни действат като хипнотизаторски трик, за да се наместим удобно вътре, непосредствено в центъра на поредната му история. На него сякаш не му дреме дали го следват зрителите, но същевременно безгрешно и умело ги въвлича в поредната психологична фантасмагория, родена от неуморното му въображение. В „Crisis in Six Scenes” дори бръснарят е наясно със сюжета на следващата творба, дело на клиента му – ето, И заради тази тънка автоирония толкова много обичаме Уди! И така – най-накрая, две седмици преди премиерата в мрежата на Amazon, се появи истински трейлър на новия му, голям тричасов филм… така де, поредица в шест 30-минутни епизода, но си е една история.

Самият Уди отдавна не се беше появявал в свой филм, но пък магията му сякаш действа по-силно, когато в кадър се мотае вечно травмирания, леко разсеян поглед иззад очилата. В този поредица Алън е в ролята на Сидни Мънтзингер – невротичен, средна класа, попрехвърлил годинки, с криза в семейството (сблъсък на поколенията!), която е неизбежна в средата на 60-те години на миналия век. Партнират му Илейн Мей и Майли Сайръс, а гостът, за когото вече сте наясно от неясния синопсис, е по-младото „копие” на Алън (в ролята Джон Магаро). Заедно с героинята на Рейчъл Броснън, именно това е основният екип, който присъства и в шестте „сцени” на кризата, останалите – Джой Бехар, Майкъл Рапапорт, Дейвид Харбър, Маргаред Лад, Кристин Еберсол, Беки Ан Бейкър, Ребека Шу просто „прелитат”, за да придадат по-сериозен колорит на историята.

Crisis in Six Scenes” е комедия, чието действие се развива през 60-те години – бурни времена за Съединените Щати. В средна класа семейство от предградията пристига гост, който обръща домакинството нагоре с краката.
Ерика Арънсън е изпълнителен продуцент на първата тв-авантюра, написана и режисирана от Уди Алън, продуцент е Хелън Робин. А Amazon толкова са харесали резултата, че искат и втори (!) сезон. Нали самият Уди твърдеше, че това за него е „еднократна афера”, не беше сигурен нито с какво се захваща, нито какво ще се получи! Но ето какво споделя шефа на Amazon Рой Прайс:

„Ще трябва да уточним това с Уди. Ще видим как се чувства и какво има желание да прави. Той е зает, защото прави по един филм на година, така че е трудно. Най-често снима филм през лятото. Така ще може да „вклиним” непосредствено след това. Не съм убеден, че той би могъл да действа по този график всеки път, защото все пак трябва и да пише. Аз бих го направил!”

Говори като фен на Алън, или като почитател на шоколада, за когото Уили Уонка специално е направил уникална въртележка от шоколад (примерно), а шефът на Amazon просто няма търпение да сподели подаръка си с другите сладокусници… Усещането от трейлъра ни оставя с впечатление, че има защо!

Много обичаме Уди (пак ли го казваме? ами вярно е!) и благородно завиждаме на всички, които имат достъп до стрийминг-платформата Amazon Prime – премиерата на „Crisis in Six Scenes” е на 30 септември, точно след две седмици.

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Не остана до премиерата, а тоя трейлър най-сетне представи какъв неподправен кеф ни очаква 🙂

  2. Майли е някаква симпатична, да. а милото Уденце малко ми е мъчно да го гледам толкова остарял, ама кво да правиш, живот.

  3. Някой почна ли го? Аз изгледах първите 2 епизода току-що. Има доста какво да се желае, ако го разглеждаме в контекста на Уди Алън, както според мен е правилно, ама като за ситком-опит-в-телевизията е страхотно благ. Супер лек и непретенциозен, подходящ за разтоварване, но определено не сред шедьоврите на Алън. Майли Сайръс е разкошна, а Илейн Мей краде сцени под носа на Уди 🙂