От края на 2014 в „операционните” територии се говори за Джарет Лето основно като за Жокера в „Отряд самоубийци”. Не сме пропуснали, разбира се, да споменем римейка на „Интервю с вампир” и включването му в екипа на „Blade Runner 2”, но сега идва новина за предизвикателство от съвсем различен ранг – актьорът ще влезе в ролята на прочутото явление в поп-културата Анди Уорхол, в посветен на живота му филм. Лето ще бъде и един от продуцентите на „Warhol”, заедно с Майкъл де Лука („The Social Network”, „Captain Philips”), като целта им е да направят разказ, достъпен и атрактивен за широката публика, а не малка независима биографична история.

Сценарият е поверен на Терънс Уинтър, който е отговорен за „Вълкът от Уолстрийт”, а също е и създател на „Boardwalk Empire” и „Vinyl”. За основа ще послужи книгата на Виктор Бокрис от 1989 година „Warhol: The Biography”, като все още не е ясно върху кои години от живота на Уорхол ще се фокусира сценаристът – май е прекалено е амбициозно да се мечтае за цялостен биографичен филм…

Роденият в Питсбърг артист израства в работническо емигрантско семейство, още от малък развива хипохондрия, а артистичното си призвание открива по време на обучението си в Института по технологии Карнеги. Най-важните работи на Уорхол са директен удар в сърцето на комерсиализма – той използва добре познати образи като коментар на преходността, стремежа към слава и трансформирането на хората в купувачи и потребители. Животът му е съчетание между ексцентричност и известност, която бързо излиза извън артистичните среди и го нарежда до хора като Джон Ленън или Джими Картър, например. Анди Уорхол променя завинаги представите за модерно изкуство и става един от основните „фактори” за формиране на артистичната общност в Ню Йорк през 60-те години чрез своето студио „The Factory”. Реалността на ъндърграунд културата, шоу бизнес, политика, висше общество – Уорхол влиза навсякъде и променя всичко!

Извън всякакво съмнение е фактът, че Джарет Лето е повече от подходящ за главната роля в този филм – самият той е актьор, който с настървение се „потапя” във всяко следващо предизвикателство и се слива с него до степен на изгаряне. Прочутият актьорски „method” не прощава и тъй като имаме развинтено въображение – можем да си представим какъв ще е резултатът Уорхол-Лето!

Проектът все още си няма „дом” – продуцентско и разпространителско студио, но сме сигурни, че тази ситуация няма да продължи дълго. Ще очакваме с нетърпение някакъв намек за поредното превъплъщение на шантавеляка с лазурния поглед, като се надяваме междувременно да стане ясно кои други актьори ще бъдат привлечени в екипа на „Warhol”, както и – най-важното: кой ще се заеме с режисурата на този супер амбициозен проект? Бъдете сигурни – ще ви информираме своевременно.

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Един млад Малкълм Макдауъл би паснал идеално на ролята, но и Лето ще се справи 🙂