Брадли Купър и Тод Филипс
Брадли Купър и Тод Филипс

Брадли Купър отдавна участва с продуцентски задължения в най-различни проекти – в „Американски снайперист” на Клинт Истууд и „War Dogs” на Тод Филипс (който излиза на екран в Щатите след броени дни), а се очаква да поеме тази отговорност и за режисьорския си дебют „A Star Is Born”; освен това е бил изпълнителен продуцент на „Високо напрежение” на Нийл Бъргър, както и на едноименнтаа телевизионна поредица, а също и на два от успешните филми на Дейвид О. Ръсел – „Американска схема” и „Наръчник на оптимиста”. Очевидно е решил да добави във филмографията си и проект за поредица по HBO, където ще си сътрудничи отново с Тод Филипс. Очевидно и двамата проявяват интерес към много по-сериозни и актуални теми (в сравнение с предишните им общи проекти).

Носителят на Пулицър за 2016 година в категорията „General Nonfiction”, за „изключителна и правдива документална книга от американски автор, която не се класира в нито една от останалите категории”, е Джоби Уорик с неговата творба „Black Flags: The Rise of ISIS” – едно „изследване в дълбочина, в което със забележителна яснота са представени фактите как от погрешната обосновка за войната в Ирак се стига до експлозивното „процъфтяване” на Ислямска държава”. Според Deadline проектът се оформя след прочитането на книгата от Брадли Купър, който се свързва с нейния автор, а НВО вече са го задвижили – все пак са авторитетна марка, която държи на качество, актуално съдържание и разбира се – на интереса на зрителите. Освен Купър и Филипс с тяхната продуцентска компания „Joint Effort”, в екипа на изпълнителните продуценти е още Грег Хъруиц, който е ангажиран и със сценарни задължения, както и любимеца на НВО – Тим Ван Патен, който ще режисира (подсещаме, че той е работил по епизоди на „Boardwalk Empire”, „Игра на тронове”, „The Sopranos”, „The Wire”, „Сексът и градът” и др.).

Книгата на Уорик проследява пътя на ръководителя на „Ал-Каида” в Ирак Абу Мусаб ал-Заркауи, последовател на ислямистката идеология, който поема отговорността за многобройни терористични актове на територията на Ирак и Йордания, включително самоубийствени бомбени атентати. „Новата искра в идеята за налагане на исляма със сила, който пламва в един отдалечен затвор в Йордания, се разгаря с неволната помощ на двама американски президенти”. Проследяването на историята включва и действията на американските и други чуждестранни агенти, които се опитват да спрат Ислямска държава. Ето какво гласи синопсиса на „Black Flags: The Rise of ISIS”:

„Когато правителството на Йордания освобождава група политически затворници през 1999 година, много малко са хората, които знаят, че сред тях е Абу Мусаб ал-Заркауи – майстор в организирането на терористични атаки, който съвсем скоро ще се превърне в творец на ислямистко движение с претенции за доминиране в държавите от Близкия изток. В „Black Flags”, безпрецедентен разказ за възхода на Ислямска държава, репортерът и носител на „Пулицър” Джоби Уорик представя на читателите как неумолимото упорство и страст на един мъж и стратегическите грешки на президентите Буш и Обама водят до това знамето на Ислямска държава да се вее в момента над големи територии в Сирия и Ирак.

Заркауи започва с режисиране на терористични атаки от базата си в северен Ирак, но именно американската инвазия през 2003 година му дава възможност да оглави широко въстаническо движение. Официалните власти в Съединените щати погрешно го определят като връзка между Саддам и Бин Ладен и това е една от причините различни радикални елементи да се присъединят към движението. Вълна от брутални екзекуции и самоубийствени бомбени атентати продължават докато американското разузнаване с помощта на колегите им в Йордания не успямат да унищожат скривалището на Заркауи през 2006 година.

Ала движението, на което той слага началото, продължава да се разраства. Първоначално наричащи себе си „Ал-Каида” в Ирак, после Ислямска държава в Ирак и Сирия, последователите на терористичната групировка се укриват в нестабилните и неподвластви на управление региони по границата между Ирак и Сирия. Когато през 2011 година избухва гражданската война в Сирия, последователите на Ислямска държава се възползват от възможността да се опитат да реализират мечтата на Заркауи за налагане на ултра-консервативен ислямски халифат…

С достъп до източници на високо ниво в Централното разузнавателно управление на САЩ и сведения от Йордания, Уорик представя увлекателен разказ, включващ операционни детайли, както и гледните точки на дипломати и шпиони, генерали и държавни ръководители, много от които са провиждали в Ислямска държава заплаха, по-лоша от „Ал-Каида” – и са се опитвали отчаяно да спрат развитието й. „Black Flags” е брилянтна история, която разкрива развитието на най-опасната заплаха в нашето съвремие…”

Надяваме се Брадли Купър и Тод Филипс да се справят подобаващо с тази супер-предизвикателна задача, с която се нагърбват в момента – тази поредица може да се окаже визуална хронология на част от страховитата човешка история от началото на 21 век и да остане като важен документ за бъдещите поколения (ако имат шанс да продължат живота върху нашата бедна планета Земя…). Бъдете сигурни, че ще следим за новини по темата.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *