Преди две години продуцентът и сценарист Тиодор Мелфи дебютира със „St. Vincent”, в който блести талантът на Бил Мъри и Мелиса Макарти. В момента Мелфи приключва работа по втория си пълнометражен филм, в който освен режисьор, е и сценарист, а също и продуцент – „Hidden Figures”. Историята е написана в сътрудничество с Алисън Шрьодер по книгата на Марго Лий Шетърли „Hidden Figures: The American Dream and the Untold Story of the Black Women Mathematicians Who Helped Win the Space Race”. Още една истинска и неразказана история получава своя визуален образ и се очаква да се срещне с публиката в началото на следващата година.

Драматичната история се фокусира върху три от много дами с афро-американски произход, които работят в NASA. Наричали са ги „хора-компютри” и са помагали през 1962 година в изчисленията за момента, в който астронавтът Джон Глен ще бъде отпратен в орбита около Земята и ще му бъде гарантирано успешно завръщане у дома. Катрин Джонсън, Дороти Вон и Мери Джаксън са изключително умни дами. Първоначално са разпределени да преподават математика в обществени училища (със съществуващ по това време сегрегационен режим) в южните щати, но по време на Втората световна война са призовани на служба. Изведнъж на трите дами им се дава възможност, която съответства на техните способности – и те се местят в Хамптън, Вирджиния в удивителния, високо-технологизиран свят на Langley Memorial Aeronautical Laboratory. При все законите, които властват във Вирджиния (според тях е необходимо тъмнокожите да бъдат изолирани от бялото мнозинство), именно афро-американската „West Computing” група помага на Америка в едно от най-мечтаните постижения – решителна победа над Съветския съюз в Студената война и абсолютно доминиране в небесата!

Книгата, а и филмът „Hidden Figures” разказват за дамското трио в NASA, които се явяват „мозъка” за важната стъпка – изпращане на астронавт в орбита около Земята. Това уникално постижение възстановява себеуважението и самочувствието на американците. Триото умници прекрачва всякакви сексуални и расови предразсъдъци, които съществуват (дори и в днешния ден, камо ли през 60-те), за да вдъхновяват поколения наред да следват мечтите си без страх и задръжки.

Ролите са разпределени между Тараджи П. Хенсън, Октавия Спенсър, Джанел Монае, Кевин Костнър, Кирстен Дънст, Джим Парсънс, Махершала Али, Алдис Ходж и Глен Пауъл в ролята на Джон Глен. И още нещо любопитно – Фарел Уилямс участва и като част от продуцентския екип, и като един от композиторите във филма (заедно с Ханс Цимер), като пише няколко оригинални песни. 20th Century Fox планира да пусне в разпространение „Hidden Figures” на 13 януари 2017 година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *