Измина година, откакто видяхме първите кадри от предстоящия режисьорски дебют на Натали Портман „История за любов и мрак” по едноименната книга на Амос Оз. Премиерата на филма беше миналата година на фестивала в Кан, където не получи кой знае колко окуражителни отзиви. С наближаването на американската му премиера на 19 август, разпространителите са ни подготвили нова реклама (с английски субтитри).

Филмът е адаптация по мемоарите на Амос Оз – израелски писател и журналист, живял в Йерусалим по времето на войната между Израел и Палестина през 40’-те. Портман влиза в ролята на майка му, която води тежък живот и в крайна сметка стига до драматичен край, който завинаги променя живота на момчето. Оз защитава идеята за две отделни държави, компромисно решение на един продължаващ конфликт. Вижте трейлъра:

За момента няма да коментираме, защото видяното не впечатлява особено. Напомня ни на „Крадецът на книги”, който не беше лоша адаптация, но не остави следа в съзнанието ни. Освен, че режисира и играе във филма, Портман е поела и функцията на сценарист. Ето  какво споделя тя за проекта:

„Мисля, че най-голямото качество на Амос Оз, това, което обичам в него е, че третира нациите като хора. Когато започнем да си спомняме живота на хората, които живеят в тях, тогава започваме да им съчувстваме. Филмът е моя страст от около десетилетие. Откакто прочетох изключителната книга на Оз, знаех, че искам да направя филм от нея”.

Последно гледахме Портман в „Knight of Cups”, а „Jane Got a Gun” получи толкова лоши отзиви, че смятаме да го пропуснем. За сметка на това ролята й като Джаки Кенеди в „Jackie” изглежда интересна, а най-интересен от предстоящите проекти на работливата актриса ни е „Annihilation” на Алекс Гарланд. Каквото и да говорим, издръжливостта на някои хора може да ни засрами.

Отзив за книгата можете да прочетете при „Изумен”.

Освен Натали Портман във филма ще видим Шийра Хаас, Охад Нолер, Макрам Каури, Амир Теслер и Гилад Кахана.

Щатската премиера е 19 август.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *