Самуел Барнет и Илайджа Ууд
Илайджа Ууд и Самуел Барнет като Дърк и Тод

Когато става дума за Дъглас Адамс, всички би трябвало да сме наясно, че единственото неразрешено нещо е да свършиш работата половинчато и недостатъчно провокативно. С предстоящата поредица „Дърк Джентли. Холистична детективска агенция”, която трябва да се появи в ефира на BBC America на 22 октомври, нещата се развиват – но за момента не можем да сме категорични дали са поели в правилния път.

От трейлъра, който ви предлагаме да видите, лъха на леко овехтял, донякъде старовремски подход, който беше характерен за телевизията … преди. В смисъл – преди (почти) всички канали да ни научат, че вече може да очакваме много повече кино в телевизионните продукции.

Този детектив не се подчинява на стандартните процедури – по-ексцентричен е от „новия” Шерлок, по-инфантилен (изглежда) от всички познати подобни персонажи и очевидно ще посреща с усмивка и закачливи лафчета всяка по-сериозна задача, изпречила се на пътя му. Самуел Барнет е в ролята на Дърк (с чудесен native British акцент), до него в играта се озовава екс-хотелиерския служител Тод (възхитително дебилен на пръв поглед Илайджа Ууд), а цялата група играе „по нотите” на Макс Ландис, който е отговорен за някои (известни) сценарни поразии. Искрено се надяваме този път да не е оплескал нещата, но дори и да го е сторил – вече нищо не може да се върне назад, ефирът приближава!

Ето как характеризира самият Ландис отношенията между двамата главни герои, а какви изводи ще си направите за него самия – it’s up to you…

https://www.youtube.com/watch?v=THzTf_QekUs

Ландис споделя пред EW „веруюто” на Дърк – „Той вярва, че всичко в този свят е свързано и само чрез това, че живее живота си и пътува от място на място, той ще е способен да разреши всяка тайнствена загадка, на която попадне”. Това звучи почти като нещо, в което самият Ландис би повярвал – животът ти предлага възможности, ти пишеш сценарии и се надяваш да си ги „нацелил” да са добри. Само дано да има по някой Тод наоколо, за да оправя кашите…

Оставяме черногледството настрана, все пак поредицата има още един showrunner Робърт Купър („Stargate Atlantis”). И за да завършим моментната Comic-Con-картинка, предлагаме ви въведението в панела на филма, дело на Барнет и Ууд, гарнирано с опит за демонстрация на чувство за хумор.

Дебютът на „Дърк Джентли. Холистична детективска агенция” („Dirk Gently’s Holistic Detective Agency”) е на 22 октомври 2016 по BBC America. Дано феновете на Дъглас Адамс да не се червим от резултата.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

  1. Макс Ландис ме дразни навсякъде, може би единствено „Chronicle“ ми допадна, но и с него имам проблеми. А като съм го слушал какви „провокативни“ простотии плещи при Screen Junkies, направо не разбирам този човек как си намира място в развлекателната индустрия изобщо, а в частност и в киното. Претенциозен олигофрен отвсякъде.
    И макар много да обичам думите на Кубрик „if it can be written or thought it can be filmed“, точно Дъглас Адамс според мен е тотално изключение от тази формула. Може да се получи нещо приятно и силно се надявам, но засега съм супер резервиран.

  2. Обнокшъс фак! Само „Хроники“ ме кефи.
    Ей така си го представям Сатърчето. Ноу ъфенс, Сътърче! 🙂

  3. Изгледах 1-ви епизод и е доста кул. Няма проблеми с продукцията, но историята е доста различна от книгите. Все пак има достатъчно общо, за да се нарече „адаптация“ 🙂