Не е тайна, че сме почитатели на Ричард Линклейтър – общо взето го споменаваме всеки път, когато пишем за новите му проекти. Смятаме, че той притежава един от най-ярките и уникални гласове сред по-известните независими режисьори, работещи в момента, и неговата творческа чувствителност ни е ужасно близка. По тази причина винаги се радваме, когато можем да научим нещо ново за него и филмите му.

Такава възможност ни дава документалният филм „Richard Linklater: Dream Is Destiny” на Лоуис Блек и Карън Бърнстийн, който е посветен предимно на професионалната кариера на Линклейтър. „Dream Is Destiny” (заглавието идва от първата глава на „Waking Life”) предлага задкулисен поглед към много от филмите му, както и към независимата сцена на Остин. Не липсват и интервюта с някои от честите сътрудници на Линклейтър, като Итън Хоук и Жюли Делпи.

Richard Linklater: Dream Is Destiny” беше показан на фестивала в Сънданс и отзивите са изцяло положителни, като всички са единодушни, че е по-добър от последния (и ако трябва да сме честни, доста по-различен) документален филм, посветен на Линклейтър – „21 Years: Richard Linklater”. Това ни радва, но честно казано, щяхме да искаме да видим филма дори и при смесени, да не кажем и отрицателни отзиви.

Имайки предвид, че игралните „Boyhood” и „Everybody Wants Some” пропуснаха родните кина (за втория има някакви минимални фестивални надежди, но не разчитаме), не вярваме, че някой ще се ангажира с разпространението на документалния „Richard Linklater: Dream Is Destiny”. Съмняваме се, че има шанс дори и за фестивален показ, но каквото зависи от нас, ще го направим.

плакат

Режисьори на „Richard Linklater: Dream Is Destiny” са Лоуис Блек и Карън Бърнстийн. Премиерата е 5 август 2016.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Ричард Линклейтър е един от най-добрите съвременни режисьори, дано излезе у нас тоя филм.