Ледена епоха: Големият сблъсък“ подозрително напомня на това, което бяха „Миньоните“ миналата година – завоалирана с шарени пейзажи експлоатация на любими анимационни образи, познати от предходните части на поредицата.

Новото снежно приключение започва като предишните – с безобразната катерица Скрат, която си гони жълъда (не правим ли всички това?). Въпреки че от оригинален и приятен образ, какъвто беше преди десетина години, рехавата животинка изтъня до степен на тотално клише, за пореден път в трескавите ѝ движения малките зрители откриват източник на неизчерпаемо забавление. А възрастните припознават изцъклените очи, характерни за търсачите на крек. Този път злощастното същество разполага с необятната шир на открития Космос, „съставен от пространство и материя“, както по-късно научаваме от друг остроумен герой. Характерната поредица от злополучия и абсурдни ситуации, в които се заключва репертоарът на Скрат, нашата слънчева система добива познатия ни днес образ, а към крехката ни планета случайно бива запратен астероид.

В това време на Земята срещаме компанията на Сид, Диего и Мани, придружени от добре познати и добре забравени герои, които сме срещали в предходните продължения. По традиция, всеки се тревожи около собствен проблем, но те повсеместно се обезсмислят, когато бандата вижда приближаващия се в небето метеоритен дъжд.

Ледена епоха: Големият сблъсък

Грандиозната заплаха отприщва баснословни събития, крайната цел на които е да бъде спряна тоталната разруха на ледения хабитат.

Вместо „Големият сблъсък“, петата част спокойно можеше да е именувана „Завръщането на Бък“. За забравилите: Бък е щурата, неуморна, едноока и бореща се в името на доброто невестулка от „Зората на динозаврите”. Протагонист без прецедент във вселената на „Ледена епоха“, който почти успява да спаси не просто приятелите си бозайници, но и крехкия смисъл на целия филм. Почти.

Натъкваме се на него по време на главоломно преследване с летящи динозаври, в сърцат опит за спасяването на неизлюпено яйце от трицератопс. Оттук насетне той умело доминира сцените с балансирано присъствие, остроумие, неоспорим чар и фантастична лудост. Споменатите летящи динозаври са основният антагонист, който се проваля в антагонистичните си намерения – да бъде заплашителен по какъвто и да било начин (подходящ реверанс към тазгодишната тенденция от света на комиксовите филми).

Ледена епоха

В този смисъл, препратки към поп-културни феномени не липсват, но в най-комичните моменти са съсредоточени в ситуационния хумор. Докато Бък учи Краш и Еди (братята Ели – мамутесата на Мани) как да разпознават парчета от метеорити по земята, Еди се приближава към маса подозрително кафява консистенция и Бък тактично отбелязва:

„Това обаче е изпражнение!“

Кълна се, че на тази реплика умрях, само за да се преродя няколко мига по-късно и да потъна в приятна дрямка, докато течеше ненужно отегчителната, но задължителна морална история на Мани. Излишно е да губим време в обсъждането ѝ – виждали сме я стотици пъти преди, трактовката тук не изпъква с нищо изключително, а в заключение май не е интересна нито на малки, нито на големи.

Ледена епоха - Скрат

Това е и най-слабото звено на филма – на героите не е обърнато достатъчно внимание, от което историята страда, а това убива в зародиш евентуалните възможности за поучителна развръзка. В този смисъл най-сериозно страда темата за отделянето от семейното огнище и стартирането на самостоятелен живот, която се разкрива пред дъщерята на Мани. Представена е незадоволително и банално, липсва ѝ емоционален заряд, за да е наистина въздействаща. Тук Мани (същото се отнася за Диего и Сид) се е превърнал в карикатура на това, което помним от началото на поредицата.

В канона на „Ледена епоха“, петият филм за мен се нарежда на трето или четвърто място. Несравним с първа и втора част, и също толкова забравим, колкото бяха трета и четвърта.

В година, доминирана от анимации от калибъра на „Зоотрополис“ и „Търсенето на Дори“, още едно продължение на добре познатото старо няма с какво да изпъкне, но благодарение на спасителните развлекателни качества, както и на името си, най-вероятно ще изпълни целта си – да прибере солиден боксофис, евентуално подготвяйки сцената за… още едно излишно продължение.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 Comments

  1. Аз не съм съгласен ,третата част беше добра и смешна ,още е помня 🙂

  2. Абсолютно. Тройката реално ме накара да преосмисля якостта на Ice Age, преди това тая анимация сериозно ме дразнеше :}

  3. Аз помня само, че имаше динозаври, при това спомените ми са по-скоро плодове на въображение, възбудено от заглавието. А ми трябваше половината от тоя филм, за да се сетя, че тигрицата на Диего се появи в предната част.
    Но ако сте се изкефили на 3 част, чиито качества са идват предимно от образа на Бък, то тази предлага доста от същото. Не че е неприятна, просто ми се струват излишни продълженията за смукане на пари.
    Трябват оригинални идеи, по които да си смукаме… сополите 🙂

  4. Попринцип бяха казали ,че тази 5-та част е последна ,ама това се отнасяше и за Играта на играчките 3.

  5. Ревю на „Ловци на Духове“ ще има ли? Интересно ми е какви са вашите впечатления. Все пак трейлърът му стана най-мразеният в YouTube трейлър.