Около предстоящото начало на международните филмови фестивали в Торонто и Венеция започнаха да изтичат трейлъри на част от заглавията, чиито премиери се очакват там. На двете кино-събития обикновено се появяват доста приятни изненади от независимото кино. По тази нишка до нас достига и „Denial” на Микс Джаксън с участието на Рейчъл Вайс. Филмът е екранизация на непреведената (все още) в България „History on Trial: My Day in Court with a Holocaust Denier”. Вижте:

Може да имате мнение, относно Холокоста, но няма да призная правото на никой, който твърди, че холокостът не се е случил.“

Винаги, когато мернем из социалните мрежи или чуем на живо коментар, отричащ Холокоста, оставаме изумени от просторите на човешката глупост и арогантност. Но е факт, че такива хора съществуват и не са никак малко, затова и намираме подобен проект за интересен.

А вземайки предвид и убедителното, поне на ниво трейлър, превъплъщение на Рейчъл Вайс в ролята на Дебора Липщад, както и строгото, заплашително излъчване на Тимъти Спол, който ще влезе в кожата на антагониста Дейвид Ървинг – нещата определено изглеждат обещаващо. Малкото красноречие и мрачната изразителност на Спол, срещу тревожната, но убедителна визия на Вайс, пораждат усещането, че основният сблъсък ще катализира нужната сила за движението на филм, чието действие ще лавира около съдебен процес. Приятна е и появата на Андрю Скот, чийто Мориарти обожаваме, като един от поддържащите образи – Антъни Юлий – адвокатът, водещ защитата на Дебора Липщадт.

Особено ни се понравиха кадрите и от Аушвиц. Ще се радваме да видим и научим повече за вътрешното му устройство, а предвид темата на филма, възможностите в това отношение не са никак малки.

Ето го и официалния постер, чиято композиция буди подозрения относно лайтмотивите. Дали за пореден път няма да видим прословутото „аз съм жена в свят на мъже“? Убитите цветове и дълбоките сенки, съпоставени с попадането във фокус на главната героиня, проявяват тъкмо това, но все пак запазваме надежда, че акцентите няма да натежат изцяло върху този проблем.

плакат

Базиран на книгата „History on Trial: My Day in Court with a Holocaust Denier”, „Denial” разказва случилото се по време на съдебния процес на Дебора Липщад (Рейчъл Вайс) срещу Дейвид Ървинг (Тимъти Спол), който я съди за клевета, след като тя го обвинява в отричане на Холокоста. В английската правна система, тежестта на доказателството е върху обвинения, следователно зависи от Липщад и адвокатите ѝ да докажат, че Холокостът наистина се е случил.

Режисьор на „Denial” е Мик Джаксън („Бодигард”, „Вулкан”, „Темпъл Грандин“), а сценарият е адаптиран от Дейвид Хеър („Четецът“). Продуценти са Гари Фостър и Ръс Красноф. В ролите влизат Рейчъл Вайс, Дейвид Ървинг, Тимъти Спол, Андрю Скот, Том Уилкинсън, Марк Гатис и други.

Премиерата на филма е насочена за 30 септември тази година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 Comments

  1. Французинът Роберт Форисон, професор по литература и текстуална критика, тръгва от убеждението, че всяко сериозно изследване върху проблема за газовите камери трябва да започне с изследване на техниката за умъртвяване с газ и на, уж употребявания за масово убийство, инсектицид Циклон-Б – „Исках да науча как в САЩ се извършват екзекуции с газ. Установих, че в почти всички случаи се използва циановодород.”
    Екзекуцията с газ е един твърде комплициран процес. Подготовката за екзекуция, самата тя, както и почистването на камерата на смъртта след нейната употреба, траят много часове. Например в затвора в Балтимор – щата Мериленд, целият „ритуал” обхваща ни повече, ни по-малко 47 етапа, някои от които са твърде сложни.

    Не е чудно, че все повече американски щати се отказват от този абсурдно скъп, сложен и опасен начин за екзекуция и го заместват с друг – смъртоносна инжекция.

    Циклон-Б и германските дезинфекционни камери

    Инсектицидът Циклон-Б се използва и до днес за дезинфекция на силози, кораби и т.н.

    По време на Втората световна война той намира приложение в много концентрационни лагери, а също и в такива, за коитоникой историк не би твърдял, че там са съществували газови камери за екзекуция. Изчислено е, че дрехите на около 25 милиона души са били очистени от въшки с Циклон-Б. Това санитарно мероприятие несъмнено с спасило стотици хиляди от петнистия тиф, между които не малко концлагеристи-евреи.

    1. Здравейте!
      Не съм убеден какво твърдите с коментара си…Аргументите за индустриалната употреба, дезинфекционните свойства и неефективността на Циклон Б за екзекуция в съвремието на единични затворници в САЩ, са най-малкото не по същество. Ако идеята Ви е да оспорите Холокоста, арменския геноцид или нахлуването на вандалите в Рим, е разумно да излезете с контра-теория поне…
      Относно филма искам да споделя, че голям плюс за мен е участието на Том Уилкинсън. Чета сайта от години, но не съм писал. Надявам се да не приемете коментара ми като „спам“. Хубав ден!

    2. А защо откраднахте ника си от мен? Аз също чета от години, но коментирах едва вчера. Много непочтено.

  2. Marvin9000,
    по-скоро „откраднах“ ника си от Дъглас Адамс, както предполагам и ти. Поднасям извиненията си и се надявам да не възразяваш да си го „делим“

    1. Мило, а донякъде и справедливо 🙂 А нещо за филма? Надявам се да ми хареса най-вече заради състава, макар че съдебните филми малко ме притесняват…Някак се надявам на резултат в духа на Conspiracy с Кенет Брана

  3. Не знам да се смея или да плача… Поне можеха да измислят по-убедителен хедлайн, а не такъв, който отново показва погазването на всякакви принципи, чест и достойнство от определени хора. Е, всъщност при такава идея може ли да се очаква да се изложи нещо убедително.