Рон Хауърд определено обича разнообразието и като нищо има списък с различните жанрове и типове филми, които иска да отметне в кариерата си като режисьор – досега се е пробвал с фентъзи, няколко биографии, исторически драми, трилъри и романтики, дори и документалистика. Разбира се, понякога крайният резултат не се получава съвсем както сме очаквали, но благодарение на филми като „Уилоу“, „Красив ум“ и още няколко заглавия, всеки нов негов проект заслужава внимание и интерес. А този път повече от всякога, защото става дума за любимия ни жанр и един от любимите ни автори – „hard sci-fi“ и Нийл Стивънсън, чийто „Снежен крах“ („Snow Crash“) е в списъка ни с най-обичани фантастики.

Трябва да признаем, че като за първи опит в „космическата“ научна фантастика („Cocoon“ определено е фантастика, но от доста по-различен тип), Хауърд е избрал невероятен проект. Става дума за екранизация по „Seveneves“ на Стивънсън, чийто синопсис може да видите по-долу. Сценарист на филма ще е Уилям Бройлс („Cast Away”, „Планетата на маймуните”), с който Хауърд е работил по „Аполо 13“, а продуцент, разбира се, ще е Брайън Грейзър.

Рон Хауърд

Катастрофално събитие обрича Земята. Опитвайки се да предотвратят неизбежното унищожение, народите от цялата планета се обединяват, за да измислят и осъществят амбициозен план, който да осигури оцеляването на човечеството в далечния космос.

Сложната и непредвидима човешка природа и неочаквани предизвикателства и опасности заплашват пионерите и скоро остават само шепа оцелели…

Пет хиляди години по-късно, техните наследници – три милиарда души от седем различни раси – потеглят на още едно дръзко пътешествие към непознатото… към чужд свят, завинаги променен от катаклизми и от времето. Земята.

Все още не се знае кога може да очакваме „Seveneves“ по кината или поне кога ще започнат снимките, но се надяваме е скоро. Дано не сме прави, но имаме леки притеснения, че проекта може да го сполети съдбата на „Снежен крах“, който от години е в ужасния „in development hell“. Но ако всичко се нареди, „Seveneves“ като нищо ще успее да изтрие горчивия вкус от екранизациите на Хауърд по романите на Дан Браун („Адпредстои). Макар и доста успешни в боксофиса, те определено не са сред най-добрите заглавия във филмографията му. Екранизация по Нийл Стивънсън ще стои къде-къде по-добре…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *