Стартирайки с премиера на Сънданс през януари, новият документален филм на легендарния Вернер ХерцогLo and Behold: Reveries of the Connected World” вече е обиколил де що има фестивали в САЩ и е показан на подобни филмови форуми в Канада (Hot Docs International Documentary Festival), Полша, Австралия и Италия. И това е – останалият свят очевидно ще почака за друг вид разпространение (онлайн или за домашно ползване), защото независимо от изключително интригуващата и свръх-актуална тема – нашето съвремие и глобалната мрежа на интернет, „показ на документални филми на кино” (почти) не съществува като факт извън фестивалите и отвъд американския континент.

Всички знаем, че Херцог е ненадминат, когато става дума за провокативен разказ и избор на теми. На 20-ия София филм фест през март видяхме „Окабелени мечти” на Мартин Рейнхарт – есе, посветено на развитието на човешката връзка с електронните комуникации през годините, а във филма на Херцог очакваме да видим (и да усетим) ужаса и чудесата на технологиите, съвременната мощ на глобалната мрежа, пресъздадена по внушителен, типичен за Вернер Херцог начин.

При все че човечеството си въобразява как държи под контрол технологиите, чрез които комуникираме ежедневно на безброй много нива, предстоят множество промени, които остават отвъд възможностите на нашето въображение в момента – ние просто не можем да си представим какво ни очаква в бъдещето… Ето какво гласи официалният синопсис на филма:

Легендарният майстор на киното Вернер Херцог („Grizzly Man”, „Cave of Forgotten Dreams”) разглежда миналото, настоящето и непрестанно променящото се бъдеще на интернет. Той работи с NETSCOUT – световен лидер в осигуряването на услуги „в реално време” и кибер-охрана, които са се присъединили към проекта като продуценти и го повеждат към тайните на един съвсем непознат свят. Херцог лично интервюира пионерите-пророци на киберпространството като хората от PayPal, милионера-инвеститор Илън Мъск, изобретателя на интернет-протокола Боб Кан, известния хакер Кевин Митник и др.

Тези провокативни разговори разкриват начините, по които онлайн реалността е трансформирала всъщност всичко, функциониращо в реалния свят – от бизнеса до образованието, от полетите в космоса до здравеопазването; както и самата същност на контрола, който ние упражняваме върху личните си (онлайн) отношения. Изпълнителният продуцент Джим МакНийл споделя: „Това е едно пътешествие, което дори Вернер, с неговото огромно въображение и свръх-любознателен ум, не очакваше. Освен ако не сте живели вече в технологичното пространство, вие все още не можете напълно да си представите какво се случва тук!” А Херцог добавя: „Това е една от най-големите революции в историята на човечеството – и ние сме съвременници на нейното случване!”

Пожелаваме си много-много силно да имаме шанс да видимLo and Behold: Reveries of the Connected Worldна голям екран, а преди това да стане (евентуално) у нас, ще се случи в Щатите – там тръгва на кино, „On Demand” в „iTunes” и в Amazon Video на 19 август 2016.

А ако сте млад кинаджия и се възхищавате на работата на Вернер Херцог, има много лесен начин да се „запознаете” с него и да получите мъдри съвети – чрез неговия специален майсторски клас. Да не кажете после, че не сте били информирани!

плакат

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *