Дени Вилньов вероятно е един от най-добре представящите се режисьори от (вече) средното поколение, познат в почти всички фестивални среди, и то с няколко от своите творби, а освен това създава наистина страхотни филми, които се радват и на обичта на публиката. За миналогодишното разминаване на „Сикарио” с номиниращите за „Оскар” не ни се ще да отваряме дума.

Тук споделяме за нова „сърдечна тръпка” между Вилньов и още един наш любимец – Джейк Джиленхол. След „Prisoners” и „Enemy” двамата сигурно се познават толкова добре, че може и да не си говорят – просто сядат на едно четене на сценария, и на следващия ден могат да започват снимки. Така си представяме ние ползотворно партньорство като тяхното, а бъдещият им общ проект е адаптация по романа на Ю НесбьоThe Son”. Самият Вилньов ще работи по адаптацията, заедно с продуцентите от „Bold Film” Мишел Литвак и от „Nine Stories” – Рива Маркер и Джиленхол (да не забравяме, че актьорът вече влезе в ролята на продуцент с „Лешояда”).

The Son” проследява историята на някога талантлив 15-годишен борец, който в продължение на 12 години зад решетките редовно получава хероин от отчето на затвора. Когато той научава дълго скриваната истина за неочакваната смърт на баща си, наркоманът успява да се измъкне на свобода по гениален начин и започва да преследва хората, виновни за неговата незаслужена присъда… Ето какво споделя Рива Маркер:

„Дени е един най-вдъхновяващите създатели на кино, които творят в съвремието ни, а съвместната ни работа по този филм представлява всичко, към което аз и Джейк се стремим още от самото начало на основаването на нашата компания. Искаме да работим с провокативен и интригуващ материал в сътрудниичество с фантастичен разказвач, какъвто е Вилньов. „The Son” ни привлече с факта, че под мрачната обвивка откриваме една универсална история за мъж, който иска да намери истината.”

Джиленхол вероятно е един от най-ангажираните млади творци в момента – „Stronger” на Дейвид Гордън Грийн (посветен на бомбения атентат по време на Бостънския маратон от 2013 година), „The Man Who Made it Snow”) на Антоан Фукуа, в очакване да се напредне с работата по „The Current War” и още няколко проекта в развитие изпълват качествено графика на 35 годишния актьор. Вилньов от своя страна е „на гребена на вълната” след „Prisoners”, „Enemy” и „Сикарио”, а скоро ще му се наложи да се фокусира сериозно и върху предстоящото продължение на един от супер-култовите филми на всичкии времена – „Blade Runner” , където ще работи заедно с Харисън Форд и Райън Гослинг. Плюс това авторът на романа Ю Несбьо има сериозна база почитатели, които оценяват по достойнство майсторството му в трилъра, а неговия роман „The Snowman” предстои да бъде адаптиран от Томас Алфредсон с ангажимент към екранизацията от страна на Майкъл Фасбендер.

С толкова много обещаващи имена свързани с „The Son”, няма как летвата на очакванията да не е вдигната супер-високо. Със сигурност ще следим развитието на проекта отблизо.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *