Най-новата творба на носителя на „Оскар” документалист Алекс Гибни („Taxi to the Dark Side”, „Going Clear”, „Steve Jobs: The Man in the Machine”) „Zero Days” беше представена за първи път на Берлинале в наачалото на годината, а ето че сега наближава времето щатските киномани да го видят на екран – и да, отвъд Океана документални филми имат нормално киноразпространение, подобно на екшъните и романтичните комедии.

Zero Days” е референция към идеята за уязвимост в „нулеви дни”, когато софтуера на всякакви системи може да бъде хакнат – и превзет. Сега, как точно може да стане подобно нещо, ние нямаме точна, да не кажем никаква представа, но и хората, които говорят във филма на Гибни, и самият той (очевидно) имат. Вижте официалния трейлър на „Zero Days”.

Светът в XXI век не можем да си го представим без технологии – това е факт! Опитайте се да се замислите за живот без всичко около нас, което се управлява от някакви, дори и елементарни, програмни инструкции, заложени в електронни матрици – и ще се побъркате на секундата. И с неразумна позьорщина, в желанието да си по-напред и с по-голяма… флашка пред останалите нации, водещите IT-майстори, по поръчка на някои правителства, създават модерните зарази. И съвсем аналогично на 1945 година – плъзнат ли навън, това ще означава освобождаване на смъртоносно, апокалиптично за по-голямата част от света оръжие, като разрушенията и загубите ще бъдат аналогични на… нова световна война.

Zero Days” вероятно може да бъде определен като документален трилър за война в един свят без правила – света на кибервойната. Филмът разказва за Stuxnet – компютърен „червей”, който е пуснат от САЩ и Израел, за да разруши ключови елементи от базите за разработка на атомно оръжие в Ирак, и който светкавично се разпространи отвъд целта, които създателите му бяха поставили. Това е най-ясният пример за демонстрация как една тайна мисия, подета от съюзници с противоречащи си цели, може да отвори Кутията на Пандора – и тя да остане отворена завинаги в една бъдеща (съвсем реално възможна) кибервойна.

Онова, което фимът на Гибни представя, може и да е звучало като фантасмагорични идеи преди 10-15 години, но същевременно може да бъде открито в десетки творби на писатели-фантасти от миналото, а както знаем – именно те са истинските пророци на човечеството, защото са прозрели толкова напред в бъдещето му, че са успели да нарисуват всякакви версии. Дори и най-трагично-разрушителните от тях са напълно реални и възможни – и колкото по-бързо разберем тази истина, толкова по-утешително ще е процентното съотношение „информирани” срещу „стадо”.+

През 2015 Гибни вече събра възмущението на сциентолозите със страхотния „Going Clear”, а после и на феновете на Стив Джобс със „Steve Jobs: The Man in the Machine” – очевидно сега е време на тайните правителствени служби да се възмущават за дръзкия опит да се събере възможно най-голям процент достоверна информация. „Zero Days” излиза в Щатите на кино, на VoD в Amazon Video и  iTunes на 8 юли 2016.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Stuxnet беше пуснат от същите, но идеята беше да повреди центрофугите за обогатяване на уран за Иранската атомна програма. В следствие на това успяха да ги върнат година, две( а може и повече) назад.