И през новата майска седмица светът ще е обърнал поглед към Кан – всички тайно (или явно) завиждат на творците, удостоени с премиера на най-престижния кинофорум. В конкурсната програма „Особен поглед” участва и една творба на студио Ghibli – „The Red Turtle” („La tortue rouge”) на Микаел Дудок де Уит.

Историята е за един моряк, който попада на пуст тропически остров, но в опита да се спаси той среща тайнствена костенурка, която променя живота му…

Може да изглежда странно Ghibli да даде платформа на творец, роден в Холандия, но стилът на рисуване на Микаел Дудок де Уит, който притежава в актива си номинация за „Оскар” за своя късометражен филм от 2000-та година „Father and Daughter” (може да го гледате тук), е в синхрон с традициите на японското студио и именно затова те са копродуценти на тази анимация. Когато през 2008 година директорът на копродуцентите от Wild Bunch посещава Ghibli, самият Хаяо Миязаки му показва късометражния филм на Де Уит и споделя, че иска да работи заедно с него.

Сценарият на „The Red Turtle” е дело на френския сценарист и режисьор Паскал Феран („Lady Chatterley”, „The Bird People”). Във филма почти няма реплики, което означава, че адаптирането му за различни публики би било по-лесно, а това може би дава по-голям шанс за разпространение.

плакат

плакат

The Red Turtle” тръгва на кино в Япония през септември, а на щатска територия се очаква евентуално Disney да проявят благородство, както са правили това и друг път за филмите на Ghibli. Ние като верни почитатели на всяко рисувано кинотворчество ще кажем за пореден път, че много ни се иска и този фестивален деликатес да ни бъде поднесен (по възможност) на голям екран.

А ето и още едно доказателство, че рекламите могат да бъдат чаровни и приятни, когато са… нарисувани.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *