Дейзи Ридли върви по стъпките на мъдрите си английски колеги – в момента, в който не е ангажирана с работа по „Star Wars”, чаровната млада актриса действа по други проекти. Ще я очакваме в романтичната военна драма „The Lost Wife” и във фентъзи сюжета „Kolma” на Мариеле Хелер („The Diary of Teenage Girl”), в чиято основа е израелски телевизионен филм за връщане в миналото и как да изживеем друг живот с изгубената си любов.

Оказва се, че момичето ще се впусне и в още едно предизвикателство. То носи заглавието „Ophelia” и ще бъде вдъхновен от Шекспировия „Хамлет”, ала ще разкаже познатата история от гледната точка на Офелия. Акцентът ще падне върху нея и ще бъдат развити отношенията ѝ с майката на Хамлет – кралица Гертруда, в чиято роля пък ще видим Наоми Уотс. Ето малко повече подробности за сюжета:

Действието се развива през 14 век, ала „Офелия” разкрива на съвременен език един опасен свят, изпълнен с предателства и убийства. Офелия е най-доверената дама на кралицата. Красива и интелигентна, тя бързо приковава вниманието на чаровния принц Хамлет и започва историята на тяхната забранена любов. Независимо от предстоящата война, похот и предателства рушат отвътре замъка Елсинор, а Офелия трябва да направи избор – между любовта и собствения си живот, защото трябва да опази много опасна тайна…

Ophelia” е базиран на едноименния роман на Лиса Клайн, сценарият е дело на Семи Челас („Mad Men”), а режисьор ще бъде Клер МакКарти („The Waiting City”), която споделя част от идеите си за филма:

Историята в „Офелия” е изпълнена с чара на младостта, разказва за любов и красота, и аз страшно се вълнувам, че ще имам възможност да работя по тази свежа и тайнствена версия на „Хамлет”, пречупена през една женска гледна точка. Този нов разказ ще бъде през погледа на Офелия и притежава романтична цялост и напрежение, които ще превърнат тази обичана история във вълнуващо предизвикателство за младите поколения киномани…

Продуцентите също споделят, че се вълнуват от шанса да „извадят от сенките” в най-прочутата творба на Шекспир прекрасния женски образ на Офелия, и да разкажат именно нейната история. Сигурно съществуват милиони почитатели на романтични и трагични персонажи, но безспорно образът на Офелия се е превърнал в иконичен за много поколения. Именно това е доста „tricky” моментът за Дейзи Ридли – почти всички фенове на „Star Wars” я приеха (почти) без резерви, но почитателите на Шекспир са не по-малко страстни и с този си избор актрисата също рискува да си навлече фенски хейт, ако творческият женски отбор не се справи достатъчно вдъхновяващо с тази трактовка на „Хамлет”.

Все още не е ясно кой актьор ще бъде Хамлет в „Ophelia, само е важно да се получи добро взаимодействие между него, Офелия и майка му, защото именно отношенията в този триъгълник са в състояние да провалят дори и най-добрата постановка (за справка – „Хамлет” на Линдзи Търнър в Barbican Theater, при все Бенедикт Къмбърбач…). В очакване на подробности след предстоящия пазар в Кан, ще си припомним заръките на принца…

Върви в манастир! Защо ти е да плодиш грешници? … И за какъв дявол нещастници като мене се мотаят между земята и небето? Всички сме дипломирани негодници. Недей да вярваш на никого от нас!

– Шекспир, Хамлет, III действие (превод – несравнимият Валери Петров)

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *