Николас Виндинг Рефн
Николас Виндинг Рефн

Един от любимите ни съвременни режисьори се заема с един от любимите ни giallo-филми – това се казва новина! Датчанинът Николас Виндинг Рефн, актуален в момента с този бляскав съсирек, смята да помогне за направата на нова версия на психотрилър-класиката „What Have You Done To Solange?“ на Масимо Даламано. Ролята му ще е само на продуцент, а за целта ще си сътрудничи с Флувио Лучизано, който е отговорен за продуцирането и на оригинала.

 Флувио Лучизано
Флувио Лучизано

What Have You Done To Solange?“ (с оригинално заглавие „Cosa avete fatto a Solange?“) е ко-продукция на Италия и Западна Германия, излиза на екран през 1972 г. и в сюжета си инкорпорира елементи от кримката „Уликата на усуканата свещ“ на Едгар Уолъс. Действието се върти около кървава вендета, жертва на която са няколко млади жени, свързани помежду си с ужасно деяние от близкото минало. Режисурата на Даламано е типична за поджанра и миксира умело мистерията, ужаса и еротиката, всички майсторски озвучени от Енио Мориконе. Личният ни фаворит в продукцията е Кристина Галбо, но няма да задълбаваме по темата, за да не се отклоним прекалено от прав(едн)ия път.

Кадър от „Cosa avete fatto a Solange?“
Кадър от „Cosa avete fatto a Solange?“

Рефн ще реализира римейка чрез своята компания Space Rocket Nation, в която си партнира с Лене Борглум. Според него „What Have You Done To Solange?“ е „една от най-великите хорър творби на своето време“, а ние сме склонни да кимнем в съгласие. Освен това допълва, че иска заглавието да е едно от няколкото паметни жанрови произведения, които си е наумил да възроди. Стратегията му е да подбира само най-добрите измежду десетките представители на нишата и да ги реновира по такъв начин, че съвременната аудитория да се запознае с тях и да открие творческия им потенциал. Сред нарочените за целта са също „Maniac Cop“ (1988), за който даже вече сме писали, както и „Witchfinder General“, в който през 1968 г. се развихря самият Винсънт Прайс…

Как бихме коментирали ли? Ето как: Рефн тотално затвърди позициите си на ебати пича из тукашните киномански ширини.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *