Филмът „Стая” на Лени Ейбрахамсън се превърна в една от най-коментираните кинотворби през 2015.
Филмът „Стая” на Лени Ейбрахамсън се превърна в една от най-коментираните кинотворби през 2015.

Ако българската публика беше забравила, че през 2005 година Лени Ейбрахамсън спечели Голямата награда на София Филм Фест с дебютния си филм „Адам и Пол”, то десетина години по-късно имахме повод да си припомним познанството си с режисьора – неговият филм „Стая” се превърна в една от най-коментираните кинотворби, а Бри Ларсън получи „Оскар” и „Златен глобус”, като признанието за най-добра актриса в главна роля беше една от четирите академични и трите журналистически номинации на филма.

Преди няколко дни (чрез THR) стана ясно, че Ейбрахамсън е подписал договор да режисира „The Grand Escape” – драматична история по времето на Първата световна война, посветена на опит за масово бягство на военнопленници. Автор на едноименната книга, която предстои да бъде публикувана, е Нийл Баском; продуцират Film4 и Element Pictures, но все още се търси сценарист за проекта.

В основата на сюжета е истинска история за трима пилоти, държани в най-известния германски затвор за военнопленници – как е организирано най-масовото бягство и полетът на дръзките асове към свободата… От чисто маркетингова гледна точка би било добре да се смени заглавието на бъдещия филм, за да не се бърка с класиката от 1963 година с участието на Стив Маккуин, в която се разказва за друго бягство, от друг затвор за военнопленници, в друга световна война.

The Grand Escape” не е единственият бъдещ проект на Лени Ейбрахамсън – преди около половин година той се ангажира да напише (заедно с Джон Реймънд) и да режисира биографичния филм за боксьора Емил Грифит „A Man’s World”. Ейбрахамсън притежава талант да предава сензационни истории в съвсем нормален стил и да им вдъхва живот с интелигентен подход и съчувствие. При все че в момента не е ясно кой от двата проекта ще придобие ясни очертания и ще премине в „работна фаза”, бъдете сигурни, че ще следим за подробности около Ейбрахамсън и бъдещите му филми.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *