Любовта ни към творчеството на Клайв Баркър ни задължи да отразим една твърде съмнителна на този етап новина – упорито се говори напоследък, че CBS TV Studios са се заели с адаптирането на обемното фентъзи с хорър елементи „Weaveworld“ . Романът излиза за пръв път във Великобритания през 1987 г. и описва мащабен, нестандартен и странен свят на магии и свръхестествени феномени. Развлекателният бизнес е хвърлил око на бестселъра от десетилетия насам, но никой досега доникъде не е стигал с реализирането му – освен като комикс през 1991 г. Сега се планира сюжетът на екранизацията да бъде осъвременен и да послужи за основа на ТВ-сериал. Идеята да се следва телевизионния формат е удачна, най-малкото защото обемът на книгата би бил истинско предизвикателство за големия екран.

Weaveworld“ е предизвикателство и по редица други причини, най-вече от фабулна гледна точка – Баркър пише с изключително ярък стил, изграждайки уникална атмосфера и пълнокръвни герои, които трудно се пренасят в други медии. Не е случайно, че проекти, за които вече сме писали, например този, се бавят с години или изобщо не биват реализирани. Затова и засега не изпадаме в див екстаз, поне докато не сме сигурни, че продукцията е официално стартирала. Иначе продуцентските функции вероятно ще бъдат поети от Джак Кени, Анджела Манкузо и самия Баркър.

Любопитен детайл: „Weaveworld“ беше предвиден за издаване у нас през 90-те години на миналия век, но от финансови съображения заглавието така и не стигна до печатницата. За сметка на това можете да го прочете онлайн, но си измиваме ръцете, като заявяваме, че пиратството ограбва баба ви и ще горите в Ада. (Поне компанията там – в лицето на Пинхед – ще е приятна, ако не друго.)

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *