Монахът

Някои книги променят света. Променят обществото. Променят нагласата му. Създават стереотипи, които проникват в културата. Всички сме чували за ярките образи, изградени от Брам Стокър, Артър Конан Дойл и Мери Шели например. Наскоро на български език пък се появи още едно важно за попкултурата класическо произведение. Монахът на Матю Грегъри Луис е изградил поне няколко от основите на тази попкултура, а върху тях строят десетки по-късни автори от различни клонове на изкуството.

Немъртвите

Kaдър от сериала „Тhe Walking Dead“, създаден от Франк Дарабонт

Вероятно най-важното попкултурно явление в „Монахът“ са немъртвите, които правят дебюта си в рамките на прозата именно тук. Терминът, с който ги назоваваме, води произхода си от друго емблематично произведение – „Дракула“ на Брам Стокър. Макар да не е акцент, Кървавата монахиня от книгата на Матю Луис е първото известно споменаване в художествената литература на жив мъртвец, който приема форма от плът и кръв. Нейните предшественици са предимно безплътни привидения. Не че тя не се проявява и като такова в „Монахът“. Като добавим, че първите впечатлили се от новаторството на Луис са Мери Шели, която създава чудовището на д-р Франкенщайн по този образец, и Самюъл Тейлър Колридж, който използва идеята за „Балада за стария моряк“, нещата стават още по-значими. Днес познаваме от киното и литературата зомбита, вампири, гулове, какви ли не ходещи мъртъвци, които тормозят живите си събратя. Е, изглежда, поне за част от тях виновник е Луис. Да, той със сигурност не ги измисля от нищото. Немъртвите са познати във фолклора, но пък той първи ги вкарва в художествената литература, което никак не е малко.

Злият монах

Кадър от филма „The Da Vinci Code“ на Рон Хауърд

Ако се загледате из снимките на приятелите си от поредния Хелоуин, вероятно ще видите поне няколко, маскирани като зли монаси или монахини. Оказва се, че в романa си Луис първи представя образа на покварения, перверзен монах. Нещо повече, „Монахът“ е първият роман, представящ антигероя като фигура. Отец Амброзио е каещо се чудовище. То не може да спре желанието си да върши грехове, а само страда от тях. Подчинява им се, а сякаш ги презира. И така, ако другият Хелоуин срещнете в някоя тъмна уличка оцапан с кръв монах или монахиня с кама или с нещо по-заплашително в ръка, спомнете си за Луис и неговия шедьовър.

На сцената

Opигиналът на романа „Монахът“

Едва няколко месеца след публикацията на „Монахът“ през 1796 г. той е поставен на театралната сцена, а не след дълго – и на балетната. В следващите години от различни части на творбата се раждат над двадесет такива произведения, а през XIX в. се появяват и няколко опери. Макар и не толкова популярна в днешния театър, книгата на Луис понякога отново разпалва страстите на творците и в това изкуство. През последните няколко години във Великобритания и САЩ са поставени една пиеса и два мюзикъла.

В киното

Kaдър от филма „Le moine“ на Доминик Мол

По „Монахът“ са правени три филма. Може би най-изпипан от тях е „Le moine“ от 2011 г., режисиран от французина Доминик Мол. В главната роля се превъплъщава Венсан Касел, а продукцията е снимана изцяло в Мадрид. Филмът проследява единствено основната сюжетна линия и създава подобаваща готическа атмосфера на тайнственост. Любопитна подробност: една от по-ранните екранизации, снета през 1972 г. от Адонис Кайру с участието на Франко Неро, е създадена въз основа на нереализиран проект, по който през 60-те години на миналия век работят Луис Бунюел и Жан-Клод Кариер.

Батман

Artwork към комикса „Batman: Gothic“

Монахът“ e инспирирал и комикса „Batman: Gothic“, излязъл в пет части през 1990 г. Написан от Грант Морисън и нарисуван от Клаус Джансън , в него прочутият герой на Боб Кейн разследва поредица убийства на гангстери в град Готам, извършени от мистериозния Mr. Whisper. Следите отвеждат Чoвека-прилеп към стар австрийски манастир, воден някога от абата Манфред – неговата история, до голяма степен, дублира онази на Амброзио от книгата. Да не говорим, че някъде там се появява и Огнената монахиня, което си е, разбира се, нов начин за представяне на Кървавата монахиня от произведението на Луис.

„Монахът“ на Матю Луис

Емблематичният „Монахът“ е в книжарниците с логото на ИК Deja Book.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *