20-ия София Филм Фест през март

Вече няколко пъти сме ви информирали за част от фантастичните акценти на предстоящия

Международен София Филм Фест, сред които са филми като „Каръл”, „Стая”, „Приказка на приказките”, „Аномалиса” и „Всичко ще бъде наред”, както и гости от ранга на Тери Гилиъм, Бела Тар и Тед Кочев.

Това обаче съвсем не е всичко. Тазгодишната програма на 20-тото юбилейно издание на фестивала предлага още стотици изненади. Какви са те вижте в изключително изчерпателния пресрелийз:

20-и международен филмов фестивал
СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ
Светът на Киното идва през МАРТ в София

МАРТ месец и тази година е истински споделен празник и интимна среща на всеки зрител със седмото изкуство и неговите създатели.  Защото март е месецът на София Филм Фест!

Международният филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival) се наложи като един от най-значимите кинофоруми в Централна и Източна Европа, включен е в класацията на 50-те световни топ-фестивала (според сп. „Variety”) и е единственият български кинофестивал, акредитиран от FIAPF. СФФ се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община и в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програма Творческа Европа МЕДИА на Европейския съюз, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели.

Официалното откриване на 20-ия София Филм Фест е на 10 март с премиерата на най-новия игрален филм на Иглика Трифонова – „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син”. Проектът, стартирал от София Мийтингс, даде заявка за сериозен успех още през 2011 година, когато спечели в рамките на кинофестивала в Кан наградата на ScriptEast на името на легендарния полски кинорежисьор Кшищоф Кешловски. Световната премиера на филма се състоя през ноември 2015 година в конкурсната програма на международния фестивал „Black Nights” в Талин.

Прожекциите на фестивала, заедно с традиционните издания във Варна, Бургас и Пловдив, ще продължи до 31 март.

Програмата съдържа 177 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 32 късометражни филма. Знаете как да стигнете до всички творби в програмата ни – БИЛЕТ в КЕН е Вашият сигурен пропуск за Света на киното през Март!

Генерален спонсор на 20-ия София Филм Фест е Лидл България. Партньорството ни с тях е продължение на цялостната политика на компанията в последните години да дава на своите клиенти по-голяма стойност и качество на живот чрез своите продукти, CSR проекти и цялостната си политика.

Културата е нещо, което често в днешни дни оставяме на заден план и не можем да планираме в нормалното си ежедневие. Но според компанията трябва да търсим всеки ден малките поводи, които ни карат да опитаме, да вкусим нещо ново. Нещо повече от обичайния сценарий. Идея, която и ние споделяме.

Заедно с Лидл представяме и новия наш продукт, в чест на 20-ия ни юбилей – 4pack билет. Продуктът ще се предлага ексклузивно в софийските магазини на Лидл от 29 февруари до 30 март или до изчерпване на количествата. Във всички техни софийски магазини може да откриете фестивалната програма, а също и БИЛЕТ в КЕН за СФФ.

На Церемонията по връчване на наградите на 20-ия София Филм Фест Лидл ще връчи Наградата на публиката – един от най-важните и обичани призове на фестивала, който се определя именно от вкуса на публиката към стойностното кино. Гласуването за тази награда ще бъде за избрани филми от фестивала!

Креативният и комуникационен партньор на София Филм Фест е DDB!

Представяме на Вашето внимание някои от акцентите на СФФ 2016:

За 14-и път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното”, съдържаща парична премия от 7000 евро, осигурена от Столична община.

Ето и 13-те конкурсни филма:

* „Жажда” – България, 2015, режисьор Светла Цоцоркова

* „Сняг” – България-Украйна, 2015, режисьор Венцислав Василев

* „Жалейка” (Zhaleika) – Германия, 2016, режисьор Елица Петкова

* „Райската стая” (The Paradise Suite) – Холандия-Швеция-България, 2015, режисьор Жууст ван Хинкел

* „Аз, Олга Хепнарова” (I, Olga Hepnarova) – Чехия-Полша-Словакия, 2016, режисьори Томаш Вейнреб, Петер Казда

* „Бозайник” (Mammal) – Ирландия, 2016, режисьор Ребека Дали.

* „Дъщерите на дансинга” (The Lure) – Полша, 2015, режисьор Агнешка Смочинска

* „Рауф” (Rauf) – Турция, 2016, режисьори Сунер Канер и Барис Кая.

* „Ако и кога” (If and When) – Израел, 2016, режисьор Еран Б.Уай

* „Отворена врата” (The Open Door) – Испания, 2016, режисьор Марина Сересески

* „Онези отдолу” (The Ones Bellow) – Великобритания, 2015, режисьор Дейвид Фар

* „Смак” – Гърция, 2015, режисьор Елиас Деметриу

* „Лятото на замръзналите фонтани” (The Summer of Frozen Fountains) – Грузия-Русия, 2015, режисьор Вано Бурдули

За 13-и път ще се проведе конкурсът за Наградата Джеймисън за български късометражен филм (Jameson Short Film Award). Тази награда традиционно провокира много млади кинематографисти в България да представят своите филми и специално да създадат творби за участие. От 2003 г. носители на наградата са били Иван Русев, Светла Цоцоркова, Драгомир Шолев, Андрей Цветков, Николай Тодоров, Петър Вълчанов, Борис Десподов и Андрей Паунов, Николай Василев, Павел Веснаков, Неда Морфова, Кольо Карамфилов, Антония Милчева. Голяма част от наградените и номинираните режисьори впоследствие създадоха филми, взели участие на престижни международни кинофоруми.

През 2016 година селекционната комисия бе в състав: Ивайло Христов – актьор и режисьор, Маргита Гошева – актриса, Илиян Джевелеков – режисьор и продуцент, Анита Димитрова – журналист, Антония Милчева – режисьор, носител на наградата JAMESON за 2015 година. Те определиха 13-те финалисти от кандидатствалите 95 филма. Победителят ще бъде избран от международното жури. Наградата е на стойност 6 000 евро, осигурена за поредна година от Jameson Irish Whiskey, и ще бъде връчена на режисьора на филма-победител.

Легендарният режисьор с български корени ТЕД КОЧЕВ, носител на „Златна мечка” в Берлин, с две номинации за „Златна палма” в Кан и една за „Оскар”, ще бъде специален гост в София през март и ще получи Наградата на София на Столична община за своя принос към киноизкуството. Режисьорът на „Рамбо: Първа кръв” ще представи своя ретроспектива. На 12 март от 12.00 часа в Дома на киното е предвидено очакваното с нетърпение събитие „София – град на киното: Интервю с автограф”, когато публиката ще може да се срещне лично с прочутия режисьор и да му зададе своите въпроси. Визитата на Тед Кочев е специалният подарък на „Джеймисън” за 20-годишнината на София Филм Фест.

Специален гост на 20-ия София Филм Фест ще бъде и великият ТЕРИ ГИЛИЪМ. Той е един от безкомпромисните колоси в киното – индивидуалист, изключителен визионер, член на знаменитата комедийна група „Монти Пайтън”, създал многобройни забавни, абсурдни и изпълнени с фантазия филми, носител на две награди „БАФТА”, както и на четири награди от кинофестивала във Венеция, с номинации за „Оскар” и „Златен глобус”, както и за много други престижни филмови награди. На 18 март в кино Люмиер ще бъде представен шедьовърът му „Бразилия” на специалната Британска гала на фестивала.

Тери Гилиъм ще бъде удостоен с Наградата на София на Столичната община на 19 март по време на Церемонията по връчване на наградите на 20-ия София Филм Фест, след което ще представи лично българската премиера на последния си филм „Теорема нула”. Визитата и ретроспективата на режисьора са подкрепени от Британски съвет, с което отбелязваме 25-ата година на изключително ползотворното ни партньорство.

На още един гигант на световното и унгарското кино ще бъде връчена Наградата на СофияБЕЛА ТАР! На 12 март в 20.00 ч в Дома на киното ще може да присъствате на награждаването на един от най-важните креативни импулси в съвременното кино, чиято визуална чувствителност и усет към експеримента успяват да ни поднесат филмови реалности с метафизичен вкус. Представянето на неговия филм „Веркмайстерови хармонии” ще бъде специалната Гала на ФИПРЕССИ на фестивала по случай 90-годишнината на международната организация на филмовата критика.

20-ият София Филм Фест ще предложи изключителната възможност да бъдат видяни филмите на Тери Гилиъм, Тед Кочев и Бела Тар на специални прожекции, които стартират на 1 март в Дома на киното.

Наградата на София ще бъде връчена и на прочутото трио Георги Стоев -Джеки, Георги Пенков – Джони и Христо Илиев – Чарли. Те ще представят най-новия си съвместен филм „Добро утро, капитане” на световната му премиера в кино „Люмиер” на 11 март.

Традиционната ни рубрика „Големите награди” представя филми, спечелили най-важните призове от водещите кинофестивали в света. Сред заглавията в програмата са „Такси” („Златна мечка” – Берлинале ’15) на Джафар Панахи, „Отдалече” („Златен лъв” – Венеция ’15) на режисьора от Венецуела Лоренсо Вигас, „Синът на Саул” на Ласло Немеш (с Голямата награда на журито и наградата на критиката в Кан, „Златен глобус” и номинация за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм); носителят на голямата награда на журито в Сънданс 2016 „Пясъчна буря” на режисьора Елит Зексер; „Стая” (голямата награда от Торонто ’15, с четири номинации за Оскар) на Лени Ейбрахамсън. С номинации за „Оскар” и „Златен глобус” за анимационен филм, с голямата награда на журито във Венеция 2015, с още десетки награди и номинаци от различни филмови форуми, най-новото творение на непредвидимия Чарли Кауфман „Аномалиса” ще се срещне със софийската фестивална публика на една единствена и ексклузивна прожекция!

В „Киното днес – големите майстори” отново сме включили най-новите филми на утвърдени имена от световното кино. В програмата присъстват заглавия като „Каръл” на Тод Хейнс – със страхотните актьорски превъплъщения на Кейт Бланшет и Руни Мара, филм с 39 награди и над 170 номинации, включително шест номинации за Оскар; „Рюдзо и неговата седморка” – най-новата творба на японския майстор Такеши Китано; „Разрушение” на Жан-Марк Вале, с участието на винаги предизвикателния Джейк Джиленхол; най-новия филм на Хулио Медем „Ma мa” (2015) с изключителната Пенелопе Круз; номинирания за „Златна палма” „Долината на любовта” на Гийом Никлу, с участието на Изабел Юпер и Жерар Депардийо; очакват ни срещи с провокативния „Приказка на приказките” на Матео Гароне, чиято премиера беше в Кан, с представения във Венеция филм на Пабло Траперо „Кланът”, прекрасния филм от селекцията на Торонто, Лондон и Сао Пауло „Мъже и пилци” на Андерс Томас Йенсен и още, и още…

В програмата „Киното утре – големите надежди” ще представим номинирания за чуждоезичен Оскар „Прегръдката на змията” (Embrace of the Serpent) на Сиро Гера (най-добър филм  Мар дел Плата ’15, с наградата C.I.C.A.E. в „Петнайсетдневката на режисьорите” – Кан ’15), „Детството на един водач” (The Childhood of a Leader) на Брейди Корбет (наградата „Луиджи де Лаурентис” за най-добър дебют, наградата „Хоризонти” за най-добър режисьор – Венеция ’15), копродукцията между Аржентина, Бразилия и Франция „Паулина” на Сантяго Митре, чиято премиера беше в програмата на Кан, китайския „Каили блус” на режисьора Би Ган, представен на фестивала в Локарно, „Дете за сряда” на Лили Хорват, с награди от Карлови Вари, Котбус, Колката и още много други.

Специално за София Филм Фест легендата Вим Вендерс ще направи видеообръщения, с които да представи 3D прожекциите на филмите си „Пина”, „Катедрали на културата” и „Всичко ще бъде наред”, който ще има своята българска премиера на фестивала. С тази уникална 3D селекция София Филм Фест отбелязва 70-годишния юбилей на майстора и новатор на световното кино Вим Вендерс.

Не бива да се пропускат и традиционната Милениум гала – лично Златина Русева ще представи „Предсказателят” на режисьора Маркус Фетер, както и галата на ЮАР в Дома на киното – ще представим „Аянда и механикът” на Сара Блечър.

В програмата ни отново присъства специална Fashion gala – вече се превърна в традиция публиката на фестивала да се запознава с вдъхновяващи филми, представящи творчеството и влиянието върху света на киното на различни модни икони. През 2016 заедно с Вог Вижън-Митко Дамов поставяме акцент върху документалния филм „Наследството на Александър Маккуин” на режисьора Лоик Прижан. Очакваме ви и на събитието FASHION NIGHT OUT, което ще оживи едно от най-новите и актуални пространства за съвременен танц и култура на Националния дворец на културата – ДНК. Друго специално събитие на това място ще бъде и представянето от неговия автор – режисьора  Мартин Райнхарт – на уникалния документален филм „Окабелени мечти”, чиято история е разказана с гласа на Тилда Суинтън. Киноархив от стотици филми от края на XIX до 40-те години на XX вeк проследява лудостта на днешния хиперсвързан свят сто години назад…

Тази година Документалният конкурс на София Филм Фест е с изключително силна селекция – откриваме на 13 март от 18.30 часа в зала „Славейков” на Френския институт със „Сирийска любовна история” – един филм на режисьора Шон Макалистър, който представя ситуацията в Сирия през интересния ъгъл на любовната история на двама революционери и успя да развълнува хиляди хора по света! Зала Славейков ще бъде домакин на конкурса, като ще срещне публиката със селекция от най-добрите документални заглавия от последната година! Не бива да се пропуска и уникалната среща с една от централните фигури на немското кино от 60-те и 70-те години на ХХ век – Цветан Марангозов, чиито късометражни филми ще бъдат представени със специална програма в партньорство с Гьоте-институт. Също така във фестивалната програма присъстват най-добрите и актуални късометражни творби – представеният в Кан „Аbwesend” на Елица Петкова (неин е филмът „Жалейка” в конкурсната програма), „Сляпата Вайша” на Теодор Ушев (включен в програмата на Берлинале 2016, който ще бъде представен пред нашата публика от писателя и автор на сценария Георги Господинов), „Чаената чаша” на Елиф Бояджиоглу, Любов на покрива на света” на Ян Цвиткович, „Съкровище” на Виктория Якубов (чиито монтажист е прочутият майстор Ерве Шнайд, виновник за визията на „Амели Пулен” и „Деликатесен” на Жан Пиер Жьоне).

Балканският конкурс включва водещи заглавия от региона и откриването му е на 13 март в 18.30 часа в кино Одеон с „Лазар” на Светозар Ристовски – още една копродукция с участието на България. Като резултат от традиционното ни приятелство и партньорство с „Домейн Бойар” най-добрият балкански филм всяка година получава специална награда, осигурена от тях.

В партньорство с „Домейн Бойар” за пета поредна година ще представим и Кино гурме програма със специално подбрани филми – и вина!

Тази година поставяме „В обектива” киното на две държави – Исландия и Хърватия.

Ще представим носителя на „Златна раковина” от Сан Себастиан „Врабчета” на Рунар Рунарсон, „Овни” на Гунар Хаконарсон, който спечели наградата в секция „Особен поглед” в Кан, както и „Девствената планина” на Дагур Кари, с награди от Кайро, Валядолид и Трайбека. Хърватското кино ще бъде представено в юбилейния ни фестивал със „Зенит” на Далибор Матанич (с наградата на журито в „Особен поглед” – Кан), „Животът е тромпет” на Антонио Нуич и „Ти ме носиш” на Ивона Юка (с номинация от фестивала в Карлови Вари.)

В рубриката „Ново българско кино” на София Филм Фест по традиция представяме всички пълнометражни игрални филми, създадени в месеците между предишното и настоящото издание на фестивала и документални премиери. 13 са пълнометражните игрални филми, включени в програмата на фестивала, като за първи път прожекции пред публика ще имат „Баща ми, майка ми, сестра ми” на Димитър Коцев – Шошо и „На педя от земята” на Максим Генчев, а „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” ще има своята национална премиера. 16 са българските документални филми, които ще бъдат показани за първи път в София на 20-ия София Филм Фест, 8 от тях са световни премиери! Сред тях са „24 часа” на Кирил Станков, „Деца на тихата революция” на Виктория Ершова, „Легендата” на Владимир Щерянов, „В огледалото” на Юлия Кънчева, „Истории като на кино” на Атанас Христосков, както и „Звярът е още жив” на Мина Милева и Весела Казакова. С прожекцията на този филм в зала „София” на бившия Партиен дом и с представянето на „Бруклин” в Зала 1 на НДК се закрива международната програма на фестивала. През 2016 година за първи път има специална секция с 8 копродукции с българско миноритарно участие. Сред тях са „Кербала” на Кшищоф Лукашевич, „И балът продължава” на Георги Балабанов, участвалия във Венеция „Банат” на Адриано Валерио, „Лабиринти на любовта” на Владимир Щерянов, „Само в мечтите ти” на Петр Оукропец, с присъствие в програмата „Generation” на тазгодишното Берлинале… Като добавим късометражните филми за Наградата Джеймисън, както и филмите, представяни на закрити прожекции на София Мийтингс, се получава абсолютно уникално представяне на новото българско кино в рамките на София Филм Фест и София Мийтингс с над 60 заглавия, което го превръща в запомнящ се старт на второто столетие на родния кинематограф! Българската програма е с подкрепата на Обединена българска банка.

За първи път ще имаме рубрика, насочена към най-малките – София Филм Фест за деца. Като продължение на Европейската Филмова Академия за деца, която организираме, представяме и три детски анимационни филма, озвучени на български, между които и „Момчето и света” с номинация за „Оскар”.

Продължаваме да поднасяме традиционните ни предизвикателства и към вярната ни млада публика в програмата София Филм Фест за учащи. Ученици и студенти при специални условия могат да видят близо 40 заглавия и да се срещнат с титани на киното като Тери ГИЛИЪМ, Тед КОЧЕВ и Бела ТАР. За поредна година специалното Младежко жури ще гласува за най-добрия филм от конкурсната програма и ще връчи своята награда на церемонията на 19-ти март в Зала 1 на НДК.

София Филм Фест за пенсионери също традиционно ще бъде част от програмата на фестивала и тази година. Възрастните зрители ще имат възможност да пътешестват из прожекциите от тази специална селекция, които ще бъдат изцяло в кино Люмиер.

За своя 20-годишен юбилей София Филм Фест, започнал през 90-те години на 20-и век като Мюзик Филм Фест, ще представи програмата „В началото бе… музиката” – с фокус върху забележителни кинотворби, посветени на незабравими музиканти, белязали със своето творчество епохи в музикалната история на света. Сред тях са „Queen: Дните от живота ни”, „Кърт Кобейн – Montage of Heck”, „Дневник на Уудсток” на Дон Алън Пенебейкър, уникалния документален филм на Джоана Шварц „Първо трябва да ни убият”, „20 000 дни на земята”, посветен на легендарния Ник Кейв, „Хенк Уилямс: И видях светлината” на Марк Ейбрахам, със страхотния Том Хидълстън…

Благодарение на Sofia Music Enterprises всички почитатели на музиката на Queen ще изпитат тръпката да се срещнат на живо с Брайън Мей и първата дама на Бродуей Кери Елис. Едва ли има жител на нашата планета, който да не познава музиката на изключителния китарист, композитор, продуцент и изпълнител Брайън Мей, един от основателите на неповторимите Queen. Концертът на Брайън Мей и Кери Елис, организиран от Sofia Music Enterprises и включен в програмата на юбилейния 20-и София Филм Фест, ще бъде на 16 март в Зала 1 на НДК.

Не бива да пропускате и голямото събитие, съорганизирано с Френския културен институт – концертът на колоритния мултиталантлив режисьор и музикант Зигфрид, в компанията на „новия Майлс Дейвис” Ерик Трюфаз и латвийския барабанист и перкусионист Артис Орубс в София Лайв Клуб на 13 март. Същото място, но на 20 март, ще ви очаква преобразено за нова среща с обичаната турска банда „Баба Зула”, които ще закрият международната програма на фестивала със своята магнетична музика. Присъствието им в юбилейната година е символично – „Баба Зула” се превърна в част от характера на софийския кинофестивал! Концертът се организира в партньорство с Министерството на културата и Посолството на Турция в София и е част от специалния Фокус върху киното на Турция. Той включва още филмите „Рауф” на Сонер Джанер и Баръш Кая в Международния конкурс, „Лудост” на Емин Алпер и „Прилошаване” на Зеки Демиркубуз в Балканския конкурс и „Обсебващо желание” на Бен Хопкинс в Документалния конкурс, както и анимацията на Елиф Бояджиоглу „Чаената чаша”.

Втората ни голяма новина е свързана с нашите партньори от Филмово студио „Ню Бояна”, най-голямото киностудио в Източна Европа. Като основен партньор на София Филм Фест те ще застанат зад българското и европейско кино и ще връчат Голямата награда на София Мийтингс в размер на 50 000 евро в услуги

и чек за 5 000 евро.

София Мийтингс е платформата на София Филм Фест, от която стартираха международната си кариера почти всички български филми в последните 12 години и където много български и европейски проекти намериха финансиране. На 20-ия София Филм Фест се очакват над 250 чуждестранни гости. Голяма част от тях ще дойдат специално за 13-ото издание на София Мийтингс, което по традиция ще събере европейския елит във филмовата индустрия. Проектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени пред професионална публика – представители на филмови фондове и институции, продуценти, дистрибутори, разпространители, журналисти. Родните и регионалните филми ще бъдат прожектирани пред фестивални селекционери и сейлс компании.

Партньори на София Мийтингс са Филмово студио „Ню Бояна”, Producers Network, Cannes Market, Crossroads, Mediterranean Coproduction Market, Mediterranean Film Institute, Moscow Business Square, EAVE, Hungarian Filmlab, Focusfox Studio (Унгария), Synchro Film, Video & Audio (Виена), Yapimlab (Турция), Medienboard Berlin-Brandenburg, MDM, FilmFestival Cottbus, Connecting Cottbus, Фондация Робърт Бош, Europa Distribution, Europa Cinemas.

За поредна година фестивалните прожекции са предвидени в НДК-Зала 1, Кино Люмиер, Дома на киното, кино Одеон, Euro Cinema, Културен център „G8”, CINEMA CITY Mall of Sofiа, CINE GRAND City Center Sofia и ARENA Deluxe Bulgaria Mall. За първа година ще си сътрудничим с кино „Славейков“ на Френския културен институт. Прожекции ще има и в залата на традиционните ни партньори от Гьоте-институт, в Културния център на Софийския университет, както и в една изненадваща локация – Зала „София” на бившия Партиен дом.

Цените на билетите са 8,00 / 6,00 лв.

Пълната програма на фестивала, подробна информация за кината, филмите, гостите, нашите приятели и партньори, ще може да откриете съвсем скоро на нашия сайт www.siff.bg

И не забравяйте – търсете нашия ЗЛАТЕН БИЛЕТ!

Това е вълнуващ шанс Вие и Ваш приятел да бъдете специални гости на София Филм Фест – с достъп до всички прожекции и партита!

5 ЗЛАТНИ БИЛЕТА ще Ви очакват в търговската мрежа!

Те могат да попаднат у всекиго. Бъдете внимателни, за да не пропуснете да ни се обадите, ако в кенче на 20-ия София Филм Фест откриете своя ЗЛАТЕН БИЛЕТ.

Истинските талантливи „виновници” за създаването на фестивалните клипове през последните две години са екипите на DDB, ASMA и Филмово студио „Ню Бояна”.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *