Александър Пейн

Понякога режисьори намират проекти, писани специално за тях. Такъв ни се струва и случаят с тази новина. Александър Пейн („Отбивки”, „Небраска”), когото страшно харесваме, в момента е ангажиран с „Downsizing” с Рийз Уидърспуун и Мат Деймън, но явно не губи време и вече е избрал следващия си проект. Това ще бъде „My Saga” – road trip филм, базиран по пътеписите на Карл Уве Кнаусгор, публикувани в „Ню Йорк Таймс” (разделени на първа и втора част). Писателят минава по стъпките на викингите, предполагемо първите европейци стъпили на континента, правейки интересни паралели и наблюдения.

След невероятния „Небраска”, това наистина ни се струва като перфектен проект за Пейн и искрено се надяваме всичко да си дойде на мястото, защото в толкова ранна фаза всичко може да се обърка.

Карл Уве Кнаусгор

Колкото до Карл Уве Кнаусгор, бихме насочили вниманието ви към „Моята лична борба” – поредица от книги (у нас, за съжаление, е преведена само първата), които са безпрецедентен книжен феномен. Норвежкият писател описва живота си в шест тома, като решава да пише чистата истина, без значение дали някой ще се припознае в героите му, дали ще се обиди, дали няма да започне да му праща заплашителни писма. Стилът и истинността на думите му печелят световно признание и заслужени сравнения с писатели от величината на Марсел Пруст. Ето кратък откъс, който е достатъчно красноречив:

… необходими са ми дълги периоди самота и когато не я получавам, както през последните пет години, потиснатостта ми понякога добива почти панически или агресивен характер. И когато по този начин е застрашено онова, което ме е крепяло през целия ми съзнателен живот – амбицията някой ден да напиша нещо изключително, – единствената ми мисъл, която ме гризе като плъх, е, че трябва да намеря начин да се махна. Че времето ми изтича, изчезва като пясък между пръстите ми, докато аз… Търкам пода, пера дрехи, готвя вечеря, мия съдове, пазарувам, играя с децата в парка, прибирам ги вкъщи и ги събличам… слагам ги по леглата, окачвам прането да съхне, сгъвам дрехи и ги прибирам по гардеробите, разтребвам… Това е борба и макар че не е героична е борба срещу по-силен противник…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *