2015 беше изключително важна година за кариерата на Алисия Викандер, която след „Ex Machina: Бог от машината” и „Мъжът от U.N.C.L.E.” ще обере овации за „Момичето от Дания”, а вероятно и за „The Light Between Oceans” на Дерек Сианфранс. Време е да предложим първи поглед към още един филм с участието на младата шведска актриса – „Tulip Fever”. Негов режисьор е Джъстин Чадуик („Mandela: Long Walk to Freedom”, „The Other Boleyn Girl”), а продуценти са неуморните The Weinstein Company, след като си осигуряват правата за филма от Paramount Pictures през 2014.

„Tulip Fever” - Алисия Викандер и Кристоф Валц

Tulip Fever” ни връща в Холандия през 17 век – в „нидерландския златен век”, част от който е и прочутата „мания по лалетата” (договори за продажба на луковици на лалета на баснословни цени; приема се, че това е първият официално регистриран икономически балон в историята). В същото това време става изключително популярно рисуването на портрети на знатни особи. Във фокуса на историята е един млад художник (в ролята Дейн Дехаан), на когото е възложено да нарисува портрет на млада жена (Викандер) и съпруга ѝ (Кристоф Валц); логично и очаквано, художникът се влюбва в жената и с парите, спечелени от тази и други подобни поръчки, двамата млади кроят планове да избягат заедно…

Макар сюжетът да не блести с оригиналност, а атмосферата неизбежно да напомня изключителния портрет на Вермер, създаден преди 12 години от Колин Фърт в „Момичето с перлената обица”, филмът на Джъстин Чадуик вероятно ще разчита най-вече на историята (един от сценаристите е превъзходният Том Стопард, адаптирал едноименния роман на Дебора Могач) и романтиката в нея, която би могла да привлече вниманието на (част от) младите поколения, а също и на актьорския екип. Освен Викандер, Валц и Дехаан, в „Tulip Fever” участват изключителната Джуди Денч, Джак О’Конъл, Холидей Грейнджър, Зак Галифанакис, Матю Морисън, Дъглас Ходж, Джоана Сканлан, Кевин МакКид, Том Холандер и моделката Кара Делевин, която уж-се-брои-за-актриса. Също така е прекрасно обещанието да чуем музика, написана от Дани Елфман.

Все още няма фиксирана премиерна дата за „Tulip Fever”, но е много вероятно да се завърти във фестивалния вихър на 2016 след няколко месеца и… само с това да си остане. Филми със завръщане към отминали времена сякаш са обречени да имат най-вече ограничен показ и не достатъчно широко киноразпространение – примерът с „Mr.Turner” е налице.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *