Дори и да нямаме шанс да присъстваме на специалните кинопрограми в нюйоркския MoMA, чрез световната информационна мрежа са достъпни голяма част от интригуващите срещи със страхотни творци. Филмовият отдел на музея за модерно изкуство организира поредица специални представяния на филми, които са направили изключително впечатление през съответната/отминаваща година и които ще останат за дълго в паметта на публиката. Поредицата се нарича MoMA Film’s Contenders и в нея са включени дръзки, амбициозни, уникални и изключителни заглавия. На всички тези определения отговаря и стоп-моушън явлението на 2015 – най-новата творба на Чарли КауфманAnomalisa”.

Режисьорите Дюк Джонсън и Кауфман, както и страхотната Дженифър Джейсън Лий, с чиито глас оживява главната героиня във филма, са представени от модератора Софи Каволакос, асистент-куратор във Филмовия отдел на МоМА – те разговарят за стартирането на проекта (който първоначално е бил пиеса, четена на сцена), за работата по стоп-моушън анимацията, за визуалните вдъхновения и по още много интригуващи теми.

Според Раджендра Рой, главен куратор за кино в МоМА:

Всеки шанс да бъдат разкрити нови подробности около вселена, създадена от въображението на Чарли Кауфман, трябва да бъде незабавно грабван – и реализиран! Неговата изобретателност няма край и това е видно с „Anomalisa” – един филм, който не бихме могли да пропуснем в нашата програма „Contenders” за 2015 година”.

Предлагаме на вниманието ви разговора с авторите, състоял се след представянето на филма в МоМА.

Историята на „Anomalisa” проследява Майкъл Стоун (Дейвид Тюлис) – съпруг, баща и уважаван автор на „How May I Help You Help Them?”, а това ще рече майстор в мотивацията, чиито собствен живот е осакатен от досадно еднообразие. По време на една командировка в Синсинати той отсяда в хотел „Fregoli” и с удивление открива възможно бягство от депресията си в лицето на непретенциозната Лиса (Дженифър Джейсън Лий), която може да се окаже любовта на живота му… Или греши?!

Този красив, нежен и абсурдно-забавен филм е комедийно и сюрреалистично пътешествие на един човек през мрака на душата му. Създаден е от въображението и страстта на Чарли Кауфман („Да бъдеш Джон Малкович”, „Адаптация”, „Блясъкът на чистия ум”) и Дюк Джонсън („Abed’s Uncontrollable Christmas” – stop-motion епизод от „Community”) и е реализиран с гласовете на Дейвид Тюлис, Дженифър Джейсън Лий и Том Нунан. Музиката е на Картър Бъруел.

Филмът тръгна в избрани щатски киносалони от вчера – 30 декември, а в широко разпространение ще бъде от началото на януари 2016. Надяваме се да успее да стигне и до нашите киноекрани.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *