Arabian Nights

След като мина през Кан, Сидни, Мюнхен, Карлови Вари, Нова Зеландия, Торонто, Берген, Ню Йорк, Пусан, Лондон, Виена, Мар дел Плата, Солун, Тайпе и Торино, днес епосът на Мигел Гомес „Arabian Nights” („As mil e uma noites”) ще участва и на фестивала в Дубай.

Дръзко и предизвикателно е да се опитваш в XXI век да композираш визуални приказки в стила на Шехерезада – тя все пак е разказвала сладкодумно и продължително, за да спаси живота си, а все ни се струва, че в наше време не е задължително да включиш максимално количество заснет материал, за да разкажеш на зрителите притча. Колкото и голяма да е мозайката, колкото и интересни да са историите – извинявайте, ама 381 минути (6 часа и половина) как се издържат наведнъж?!

След нежният и ексцентричен „Табу”, който също пожъна невероятен успех във фестивалните среди и сред киноспециалистите, Мигел Гомес предлага творба, в която са преплетени легенди и реалност – събитията, които дефинират Португалия през 2013 и 2014 година.

Режисьорът е (сравнително) млад човек, но явно е решен да „погребе” филма си за общо разпространение, защото надали има некомерсиално кино, което може да си позволи да „блокира” четири пояса (!) от редовните часове за прожекция, за да подреди трите части една след друга. В мултиплексите не могат да проявят интерес към трилогията, защото те се издържат от билети, а средностатистическият зрител няма да отиде да види филма! Следователно за срещи с публиката остават само фестивалните прожекции… Премиерата на филма/ите беше в рамките на престижната „Петнайсетдневка на режисьорите” в Кан, но ние поне не чухме очакваните хвалебствия… Ето и за какво иде реч в отделните части:

Arabian Nights: Volume 1 – The Restless One” – Шехерезада разказва за безпокойството, обзело страната: „Стигна до мен, о щастливи владетелю, че в тази тъжна държава, в която хората мечтаят за русалки и китове, се шири безработица. На някои места горите лумват в пожари през нощта, независимо от падащия дъжд; мъже и жени мечтаят да потеглят към морето в средата на зимата. Понякога има говорящи животни, но е малко вероятно някой да ги слуша. В тази държава, в която нещата не са такива, каквито изглеждат, управниците се разхождат с камили и чакат момента, когато данъците са платени, за да могат да платят на определени магьосници, които…” В този момент Шехереезада видяла проблясващия утринен светлик – и замлъкнала.

Arabian Nights: Volume 2 – The Desolate One” – Шехерезада разказва как опустошението превзема реалността на хората…

Arabian Nights: Volume 3 – The Enchanted One” – Шехерезада се съмнява, че ще успее да разказва приказки за радост на своя Владетел и бяга от палата… Срещата е подновена на едно виенско колело, но новата история секва при слънчевия изгрев…

Ролите в епичната сага „Arabian Nights” („As mil e uma noites”) са разпределени между Адриано Луз, Америко Силва, Карлото Кота, Криста Алфайат, Фернанда Лурейро, и Роджерио Самора.

плакат

От миналата седмица „Volume 1 – The Restless One” тръгна в разпространение по кината в САЩ, този петък се появи „Volume 2 – The Desolate One”, а „Volume 3 – The Enchanted One” – явно е останал само Линкълн Сентър в Ню Йорк, защото третият премиерен уикенд се пада 18 декември, а всички знаем какво ще се гледа на кино тогава!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments