Тод Хейнс и Джулиан Мур

След като мина доста време и не се чу нищо за съвместния проект на Тод Хейнс и Джулиан Мур за НВО по екранизацията на романа на Сара Гран „Dope”, с радост споделяме, че попаднахме на информация за възможен нов общ проект – адаптация на „Wonderstruck” по Брайън Селзник. Хейнс и Мур да работят отново заедно след „Safe” и „Far From Heaven” си е сбъдната мечта, затова направо пристъпваме към сигурната информация.

Според Deadline актрисата и режисьорът ще работят по „Wonderstruck”, като проектът се намира в много ранен етап на развитие, без да се споменава нищо за сценарий или финансиране. „Рисунъка” на Селзник ни е познат (най-малкото) от „Изобретението на Хюго”  на Мартин Скорсезе и сме сигурни, че Хейнс ще разкрие с талант и специален подход всички важни детайли в книгата на Селзник, издадена през 2011 година.

Доразвивайки формата, започната с дебютната му творба „Изобретението на Хюго”, Селзник отново навлиза в непозната територия и насочва читателите към вдъхновяващо пътешествие. Бен и Роуз тайно си мечтаят животът им да е различен. Бен тъгува по баща си, когото не познава; Роуз мечтае за тайнствената актриса, чиито живот „събира” чрез изрезки в личния си алманах. Когато Бен открива следа в стаята на майка си, а Роуз попада на изкусително заглавие в един вестник, всяко от двете деца потегля нанякъде в търсене на онова, което им липсва.

Двете независими истории са разделени във времето с половинвековно разстояние и са разказани по различен начин – с момчето се срещаме чрез думите, а с момичето – чрез специалните илюстрации на Селзник. Но това не пречи на историите да вървят в хипнотична симетрия. Изненадващо е как се развиват и как накрая се преплитат двата сюжета – предизвикателно, удивително и направо чудесно! Богата, сложна и цялостна, трогателна и красива, „Wonderstruck” е зашеметяваща творба на уникално талантлив творец и мечтател, пресъздадена в 460 страници с оригинални, изключителни илюстрации.

Остава само да стискаме силно палци, след радушния прием от страна на критиката и (фестивалните) ценители на „Carol” (и евентуално след наградите, които може да се очакват в „сезона”), Хейнс да се захване директно с работа по „Wonderstruck”, за да не се налага да чакаме пак n-броя години, преди да видим нова негова творба на екрана.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *