Anomalisa

Вероятно съвсем не е случайно, че един от постерите на „Anomalisa”, новата творба на Чарли Кауфман, е изпъстрен с цитати от пресата. Също така не случайно филмът получава голямата награда на журито във Венеция 2015 –  онази, която се съобщава непосредствено след „Златния лъв” за най-добър филм и „Сребърния лъв” за режисура. Стига се дори да там, че някои колеги обявяват филма за най-добрия на 2015 г.

На нас ни е още рано за класации, а и искаме да се уверим в качествата на „Anomalisa” с очите си, но някак си сме сигурни, че ще е трогателен и разтърсващ. Доказателство в тази посока са първият трйлър от началото на миналия месец, както и най-новият чаровен (и много кратък) задкулисен поглед към тайните на stop-motion анимацията, който може да видите сега.

Сега ако ни предложат – веднага се хващаме да стажуваме в продукция със stop-motion, за предпочитане при Бъртън или Хенри Селик, след като Кауфман вече е приключил с този проект… То е ясно, че трябва да си супер-професионалист, за да ти дадат да се докоснеш до всички миниатюрни детайли – коса, лица, пръсти, детайли от интериора и какво ли още не, които се преместват на милимунда преди заснемане на следващия кадър, за да се пресъздаде плавно и естествено движение. И всеки път се удивяваме как неусетно изгубваме представата за „изкуственост”, защото разказваната история ни поглъща.

В случая обаче, както ни уверяват всички, видели вече филма, той предлага много повече от техническото съвършенство, а именно множество интригуващи теми и сюжетни детайли, за които може да се говори дъго и обширно и които са дело изцяло на Кауфман като сценарист и режисьор и на неговия партньор в режисурата Дюк Джонсън.

Предлагаме ви да се вгледате и в още един, доста по-скромен откъм цитати, постер, в който фокусът е върху главния герой на филма и върху определението от „Ескуайър” – „Най-човечния филм на годината”.

постер

Историята на „Anomalisa” проследява Майкъл Стоун (Дейвид Тюлис) – съпруг, баща и уважаван автор на „How May I Help You Help Them?”, а това ще рече майстор в мотивацията, чиито собствен живот е осакатен от досадно еднообразие. По време на една командировка в Синсинати той отсяда в хотел „Fregoli” и с удивление открива възможно бягство от депресията си в лицето на непретенциозната Лиса (Дженифър Джейсън Лий), която може да се окаже любовта на живота му… Или греши?!

Този красив, нежен и абсурдно-забавен филм е комедийно и сюрреалистично пътешествие на един човек през мрака на душата му. Създаден е от въображението и страстта на Чарли Кауфман („Да бъдеш Джон Малкович”, „Адаптация”, „Блясъкът на чистия ум”) и Дюк Джонсън („Abed’s Uncontrollable Christmas” – stop-motion епизод от „Community”) и е реализиран с гласовете на Дейвид Тюлис, Дженифър Джейсън Лий и Том Нунан. Музиката е на Картър Бъруел.

Филмът тръгва в избрани щатски киносалони от 30 декември, а в широко разпространение – от началото на януари 2016.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Спомням си брилиантността на Синекдохата. Чакам „Аномалиса“ с трепета на дете сляло се с витрината на магазин за играчки. Дори малко повече от вече-не-мога-да-чакам-мъмкъ-му „Стар Уорс“ (не ме линчувайте) 🙂