Режисьорката Дениз Гамзе Ергювен получава наградата "Лукс" за филма "Мустанг"

Благодарение на Информационното бюро на Европейския парламент за България имаме изключителното щастие, директно от мястото на събитието – сградата на Европейския парламент в Страсбург, да обявим, че тазгодишният носител на филмовата награда „Лукс” на ЕП за най-добър филм е френско-турската копродукция „Мустанг“.

Филмът на режисьорката Дениз Гамзе Ергювен, който е и официалното предложение за „Оскар” на Франция, по-традиция бе избран лично депутатите в парламента в силната конкуренция на другите два финалиста – „Медитеранеа“ на Йонас Карпиняно и българския „Урок“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

Вижте обявяването на победителя лично от председателя на ЕП Мартин Шулц

Update: Ето какво сподели Дениз Гамзе Ергювен пред EuroparlTV минути след като спечели наградата. (Видеото е с опция за субтитри на български.)

И трите филма от финалната селекция на наградите „Лукс” ще бъдат преведени на всичките 24 официални езика на ЕС и ще бъдат прожектирани безплатно в 28-те страни членки на ЕС, като идеята е „да се сподели богатството и разнообразието на европейското кино с колкото се може повече европейци и да предизвика дебат относно темите, засегнати в селектираните филми”.

Българските дати за прожекциите на филмите са 7, 8 и 9 декември, а градовете, където ще могат да бъдат видени, са София и Пловдив. Очаквайте ни скоро с повече подробности за програмата.

Update 2: Ето и нашите подробни впечатления от цялото събитие, които споделихме в предаването „Всеки следобед с Криси” по Канал 3.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *