Killing Them Safely

Вече знаем, че „Killing Them Safely” е едно от заглавията, „квалифицирали” се за вниманието на Американската филмова академия в категорията за документално кино, ала все още не е ясно дали ще бъде селектиран. Междувременно филмът излезе на екран и в системата на VOD миналия петък – и така се доказва за пореден път, че интерес към документалните творби съществува – дотолкова, че да не се показват само във фестивални среди, но и на публиката, която иска да знае подробности за проучванията, представяни в подобни творби.

В случая става въпрос за дебютанта Ник Берардини и премиерата на първия му филм като сценарист, режисьор и продуцент в рамките на филмовия фестивал Трайбека.

В началото на века двамата братя Том и Рик Смит предлагат революция чрез продажбата на устройството „Taser” на агенциите, които се занимават с налагане на законови мерки. Идеята на тази – предполага се – по-безопасна алтернатива от пистолетите е да се ограничи използването на „смъртоносни оръжия”, но… как тогава може да се обясни смъртта на повече от 500 души, върху които е използвано устройството?

Във време, когато въпросите за полицейските методи са изключително актуални на национално равнище, филмът „Killing Them Safely” представя удивителен архивен материал и впечатляващи интервюта с експерти от двете страни на дебата – очевидно „за” или „против” използването на зашеметителни електрически устройства.

Фактите са ясни – „Всяко решение има свой проблем”, а дебютът на Берардини очевидно е силен, за да попадне във фокуса на Академията. Да видим дали ще успее да стигне и до номинация…

Killing Them Safely - плакат

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *