Късо кино в НДК

Вероятно сте забелязали, че през последната година, благодарение на новото си управление, от евтин базар НДК се превърна в истински център на културата, което винаги е било негово предназначение. Събитията, които всекидневно се организират на територията му, са десетки и кое от кое по-интересни, но в случая искаме да ви обърнем внимание към едно-единствено, което ще се проведе на 1-ви декември в новооткритото място за алтернативни форми на изкуство ДНК, а именно „Късо кино в ДНК” – специални прожекции на българско късометражно кино.

Повече подробности за филмите, за събитието и идеите зад него може да откриете в официалното прессъобщение:

Късо кино в ДНК

Прожекции на късометражни филми на български автори през декември

ДНК, новооткрито място за алтернативни форми на изкуство в НДК, даде възможност на  български режисьори да представят лично своите късометражни филми пред публика. Така ще се обособи форум за срещи между млади и по-опитни професионалисти, които да обменят опит, идеи и да намерят съмишленици за бъдещи проекти.

Зрителите ще имат възможност да се срещнат със създателите на филмите и да им споделят своите коментари, въпроси и препоръки. Късометражното кино има потенциал за най-бързо разпространение,влияние и интерес сред публиката заради възможността актуални теми да бъдат представяни в синхрон с темите на деня. С всяко закупуване на билет, вие подпомагате късометражните продукции и тяхната мисия да бъдат адекватни на настоящия момент.

Темите в „Късо кино в ДНК”

Храната на консуматорското общество във филма Eat me!

1 декември 2015 г., 19.30 ч., ДНК

Eat me! (20 мин.) е един от първите български музикални филми. Тази късометражна продукция представя нестандартната визия на режисьорa Илина Перянова за консуматорското ни общество, за това какво ядем, откъде идва храната ни и как отношението към нея рефлектира върху отношенията помежду ни.
В главните роли са Луиза Григорова и холивудския актьор Найджъл Барбър, който познаваме от „Мисията невъзможна: Престъпна нация” и последния филм за Джеймс Бонд „Спектър“.

Историята в Eat me! е иронична и гротескова, с акценти върху храната ни и нейния произход. И, както се казва в израза „Ние сме това, което ядем”, така и филмът прави препратки към това, че начина, по който се отнасяме към храната си, се отразява начина, по който живеем, обичаме и се отнасяме един към друг.

Музиката е тази, която ,,говори” най-много в Eat me! Стилът ѝ е джазов и кабаретен, напомнящ на мюзикъли като „Кабаре“, „Коса“, „Чикаго“ и „Ах, този джаз“. Тя е дело на Емелина Горчева, шесткратен носител на различни награди по композиция.

Хореографията на танците е на София Георгиева, която познаваме от интерактивния танцов пърформанс „Азамен“.

Операторът Александър Крумов е един от най-търсените в България, с няколко награди и множество български и чуждестранни продукции зад гърба си.
Сценограф и автор на костюмите е Ягама, визуален артист с многопрофилна насоченост и ярък почерк.

Илина Пepянова – режисьор, сценарист и продуцент, вече има опит в разглеждането на актуалната за обществото ни тема за свръхконсумацията. През 2010 г. завършва театралното си образование като режисьор с мултимедийния театрален колаж “Гладен съм”. В момента завършва режисура в Балтийската академия за кино и медии в Талин, Естония.

Eat me! e премиерна продукция на Илина Перянова, НДК, сдружение ,,Щипка”, фондация „Хайнрих Бьол”, Кросроуд пикчърс, творческа формация „Уга Буга”, фондация „Лабиринт” и Фондация “За земята”.

Част от средствата за филма са събирани и чрез платформата Kickstarter като в инициативата се включиха хора от България, Англия, Унгария, Щатите, Израел, Германия, Испания, Белгия, Русия.

Отношенията между деца и родители в „СМС за Мама“

1 декември 2015 г., 19.50 ч., ДНК

Вторият филм за вечерта, „СМС за Мама“ (23 мин.) разказва за Иванка и Никола, самотни, възрастни съседи, които живеят в малко, тихо и безлюдно село. Ежедневието им се променя, след като Иванка получава смс от дъщеря си, който ги провокира да предприемат едно необичайно за тях пътуване.
Акцентът е върху човешките взаимоотношения и по-конкретно върху отношенията между деца и родители и контраста между спокойствието и тишината на селото срещу шума и динамиката на големия град.
Режисьор на филма е Калоян Патерков, в главните роли са обичаните от всички български актьори Меглена Караламбова и Марин Янев, оператор на лентата е Кирил Проданов, а сценографията е дело на Дария Николова.

Филмът вече имаше своята премиера в рамките на фестивала Златна Роза, а това ще бъде първото му представяне пред софийска публика.

Билети: 6 лв. на касите на Билетен център НДК и на място половин час преди събитието.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *