Mustang

Всички знаем, че Петнайсетдневката на режисьорите в Кан е едно от най-престижните места въобще в света на киното, където ако покажеш филма си – значи си ама наистина „голяма работа”. Преди няколко месеца „Mustang” на младата Дениз Гамзе Ергювен спечели наградата на Europa Cinemas и беше номинирана за „Златна камера” като дебют. След това филмът спечели големите награди в Одеса и Сахалин, както и „Сърцето на Сараево” – наградата за най-добър филм на 2015 година. Като копродукция между Франция, Германия, Турция и Катар, наскоро стана ясно, че „Mustang” ще бъде и официалното предложение на Франция в категорията за най-добър чуждоезичен филм в надпреварата за „Оскар“.

Завършилата кинообразование във Франция Ергювен пише филма заедно с Алис Уинокур. Сюжетът представя живота на пет сестри в едно консервативно крайбрежно градче в северна Турция, които се опитват да лавират между постулатите на една кошмарно консервативна и репресивна спрямо жените система, която ограбва свободата им и възбудата, удоволствието от младостта. С естествен изказ, категоричен кинематографичен почерк, впечатляваща и трогателна операторска работа и музика, която поставя акцент върху усещането за пълнота на разказа, „Mustang” е заявка за майсторство, която не бива да се пренебрегва.

Всичко се случва в началото на лятото. В едно селце в северна Турция, Лале и четирите й сестри се прибират у дома след училище, като си играят съвсем невинно с момчетата по пътя. Околните решават, че в игрите им има невъздържаност, съзират поквара и последва скандал с неподозирани последици. Домът на семейството постепенно се превръща в затвор, вместо уроци в училище момичетата се заемат с домашната работа и готвенето и се започва уговаряне на сватби. Петте сестри, водени от мечтата за свобода, се противопоставят на ограниченията, които стават все по-неотменима реалност…

Не бива да забравяме и че това е единият от филмите, номинирани от комисията за Наградата LUX, която Европейският парламент предстои да връчи за поредна година (сред трите номинирани заглавия е и българският филм „Урок”). През ноември и в самото начало на декември по традиция във всички държави на европейския съюз се прожектират и трите номинирани филма в така наречените #LUXFilmDays – това ще се случи отново и у нас в сътрудничество с Информационното бюро на Европейския парламент в България. Това е сигурният начин, по който публиката в София ще може да се срещне с „Mustang” – на прожекция с вход свободен в Дома на киното. Очаквайте подробности!

Отвъд Океана Cohen Media Group ще покажат „Mustang” на 20 ноември (когато така и така ще става дума за „бунтовни девойки”).

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *