Мартин Фрийман и Бенедикт Къмбърбач

„The stage is set, the curtain rises, we are ready to begin!”

Вероятно няма информационна агенция, която в последните 20 часа да не е цитирала началото на трейлъра на специалния коледен епизод на „Шерлок” („Sherlock”). Вероятно и трудно ще се намери (вече) човек, който да не е (поне) чувал за изключителното превъплъщение на „онзи-англичанин-с-трудното-име” в ролята на легендарния детектив. През лятото на 2010 и в следващите две зими имахме удоволствието да „презареждаме” с помощта на Холмс и Уотсън жаждата си за приключения и криминални загадки, които Стивън Мофат и Марк Гатис бяха позиционирали в нашето съвремие и ето, че вече дойде време да се пренесем в 19-и век. Усещате ли прочутата лондонска мъгла?

Няма нужда от коментар – то е ясно, че и новият епизод ще съдържа същата енергия, която в годините генерира тълпите „cumberbitches”. Доктор Уотсън отново е достойният партньор в криминалните разследвания на невротичния „high-functioning sociopath”, а Мартин Фрийман и Бенедикт Къмбърбач ще продължат умело да си „подават топката”, както подобава на класни актьори и добри приятели. Както вече беше споделено от Мофат, специалният коледен епизод е направен нарочно „в епоха”, за да бъде уникален и единствен, а и проектът е реализиран най-вече заради забавната идея – и задължителните мустаци на Уотсън! Сюжетът обаче е мрачен и тъжен, с акцент върху престъпната реалност и насилието, които заобикалят нашите герои.

Няма да се преструваме, няма да крием – очакваме епизода на „Шерлок” като дете – лятната ваканция, като върл фен – желираните бонбони, като „cumberbitch” – среща на живо с Бенедикт! Член от екипа ни имаше този шанс – да гледа актьора на сцена в „Хамлет”. Усещането за бликаща енергия, хъс и страст е прекрасно – пожелаваме подобни срещи на всеки, който е влюбен в киното, театъра и актьорската професия! Лично и пристрастно мнение: Къмбърбач заслужено получава овации и се радва на богат избор от роли, защото в последнте няколко години доказа, че какъвто и персонаж да избере да играе, образът му приляга като мека кожена ръкавица, ушита по мярка. Очакваме декември, за да го видим отново в „Шерлок”.

Макар че ще ни подарят единствен епизод в края на тази година, творческият екип на „Шерлок”  ще се потруди през 2016 и върху следващ, четвърти сезон. При неспазено обещание Мофат и Гатис рискуват да бъдат причакани в тъмна лондонска уличка от тълпи разярени фенове, които да пристъпят към саморазправа, а рейтингът на ВВС би могъл падне рязко „под нулата” заради бойкот на канала от възмутената публика… Сигурни сме, че няма да се стигне дотам.

Шерлок

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *