Eat me!!!

Един български късометражен проект  е спечелил внимание – и финансиране! – от немската фондация „Heinrich Böll”, която е част от „зеленото” политическо движение в света. Целта на тази фондация е осигуряване на подкрепа на идеи, свързани с опазване на природата, социалната еманципация, равноправие на половете, културните и етнически малцинства, социалната и политическа интеграция на емигрантските вълни в целия свят.

За да привлечеш вниманието на фондация, фокусирала усилията си и върху отстояване на „Човешкото право на храна”, си е сериозно постижение, още повече поради факта, че наградените идеи в медийния проект „Ecofair Media – Good Food for All!“ са само пет. Късометражният мюзикъл „Eat me!” на режисьорката Илина Перянова е един от тях, а през януари 2016 година реализираните идеи ще трябва да бъдат представени пред публика в Берлин.

Но… преди това младият български екип се нуждае от време и средства, за да финализира филма и да направи всичко възможно за популяризирането и разпространението му. За целта сестрите Перянови, които са съпрдуценти на проекта, Ви канят да видите за какво точно става въпрос – и да ги подкрепите в успешната платформа за акумулиране на средства kickstarter.com.

Разгледайте и Facebook, и Twitter страниците на филма. А тук ви предлагаме официалния синопсис, както и допълнителна информация за проекта:

Наистина ли ще „изядем” докрай нашата планета или ще се опитаме да създадем по-добро бъдеще? „Eat Me!!!” е късометражен мюзикъл за свръхконсумацията на всичко, което може да послужи за храна, и на огромните количества хранителни отпадъци. Разказана е историята на една красива, празноглава жена, която се променя под влиянието на образите на различни танцуващи хранителни елементи с пориви за пеене.

Лаура, която е обсебена от желанието да остане слаба, е поканена на скъпа вечеря от богатия си и лаком любовник. Представите й за живота се променят, когато храната запява и я повлича в шеметен танц… Чрез ирония и гротеска, екипът на „Eat Me!!!” ни подсказва, че всъщност „Ние сме това, което ядем”.

Режисьор и продуцент на филма е Илина Перянова. Неин съавтор в разработването на идеята е Катарина Ребане, съученичка от курса по писане на сценарии в Baltic Film Media and Communication School, Талин (по тази причина може би той кандидатства за финансиране пред Фондацията като проект от Естония, не от България). Продуцент, сценограф и костюмограф е Ягама Перянова. Зад камерата (а също и в продуцентска роля) е Александър Крумов. Двете главни роли са разпределени между Луиза Григорова (позната от сцената и български тв-поредици) и американския актьор Найджъл Барбър. Музиката е дело на младата и талантлива композиторка Емелина Горчева; в продуцентския екип участват още и „Сдружение Щипка”.

Филмът вече е заснет – с подкрепата на немската фондация „Heinrich Böll”, на територията на НДК. За екипа на инициативата е важно хората – публиката! – да участват в идеята, дори и с минимален финансов принос, за да провокират размисъл и ангажираност. Кампанията приключва на 1 ноември, а дотогава е необходимо да се акумулират 5300 британски паунда. Тогава – и само тогава! – проектът ще има шанс за съфинансиране.

Винаги сме знаели, че подобни кампании за набиране на средства работят добре, даже отлично – но в общества, където хората изпитват уважение към труда на автори, актьори, творци във всякакви жанрове. За нашата малка и егоистично-скептична „територия” да се събере дори и минимална сума (обикновено) е проблем, камо ли да се замислим какво ядем, как го консумираме и какво изхвърляме на боклука… Ще се радваме, ако българската публика ни опровергае. Успех на проекта!

* FYI: От 80-те години на 20 век международните организации принуждават успешните правителства в развиващите се страни да ограничават бюджета си за селско стопанство – и вмеесто това да отворят пазарите си за внос на храни. Евтиният внос, включително и от Европейския съюз, принуждава много фермери да се оттеглят от пазара, да се откажат от уменията си и да мигрират към градовете. В резултат на упадъка на селското стопанство много държави попадат в капана на зависимостта от внос на хранителни продукти. След световния икономчески колапс през 2008-2009 година броя на хронично недохранените хора нарастна от 150 милиона на един милиард! При това не се вижда никаква тенденция за промяна на тази ужасяваща реалност – хора, в 21 век, на (все още незамърсената СЪВСЕМ) плодородна Земя, гладуват… #замислисебе #ХраниСеРазумно #НеИзхвърляйХрана

Eat me!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *