„Born to Be Blue” - Итън Хоук

Винаги очакваме с огромно удоволствие превъплъщенията на Итън Хоук – при него всичко се получава лесно, леко и естествено, той сякаш се „понася” в образите, които се наема да изиграе пред публика. И така привидно съвсем без усилия, (почти) 45-годишния актьор се превръща в прочутия джазмен Чет Бейкър.

Филмът за един от легендарните творци, посветили изпълнителското си майсторство на „cool”-джаза, носи меланхоличното заглавие „Born to Be Blue” и беше включен в програмата на филмовия фестивал в Торонто. Режисьор на биографичната история е канадецът Робер Будро („That Beautiful Somewhere”), който е работил по редица късометражни филми, сред които и „The Deaths of Chet Baker” – което най-малкото предполага посветеност на темата и на джаза.

В основата на сюжета на „Born to Be Blue” е стремежа на Бейкър да се възстанови от личното падение след овациите, които жъне в цял свят през 50-те години на XX век за майсторството му с тромпета. Това, че има желание да бъде отново под светлините на прожекторите не означава, че ще изостави пристрастеността си към хероина, въпреки финансовото разорение и опозоряването му пред света с многобройните арести и излежаване на присъди за притежание на наркотици.

В края на 60-те години екип се ангажира да заснеме филм за живота на Чет Бейкър – той самият участва в него и междувременно започва страстна връзка с Джейн (Кармен Еджого) – актрисата, която във филма е ангажирана за ролята на негова любовница. Надеждата на гениалния музикант за по-светло бъдеще е попарена от брутален побой, който му нанасят непознати (вероятно дилъри) на безлюден паркинг, след един концерт. Филмът е спрян, а кариерата на тромпетиста изглежда застрашена, защото устата му е повредена до неузнаваемост. Той решава, че няма да се предаде лесно, и с подкрепата на Джейн ще воюва отново за мястото си сред музикантите на онова особено творческо и свободно по дух време – приятеля и партньор Дизи Гилеспи (в ролята Кевин Ханчард), съперника Майлс Дейвис (Кедър Браун) и продуцента, с който работи (в ролята Калъм Кийт Рени).

Абсолютно сме сигурни, че Итън Хоук ще „закове” ролята на легендарния тромпетист и джаз-икона Чет Бейкър и сме повече от доволни, че напоследък музикалните истории от миналия век са на мода – предстои да видим Том Хидълстън като Ханк Уилямс в „I Saw The Light” и Дон Чийдъл като Майлс Дейвис в „Miles Ahead”. Да си пожелаем прожекции на голям екран.

„Born to Be Blue” - Итън Хоук

„Born to Be Blue” - Итън Хоук и Кармен Еджого

„Born to Be Blue” - Итън Хоук

„Born to Be Blue” - Итън Хоук

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *