Наближава премиерата на „Обратен гард” на Антоан Фукуа, в който (отново) физически промененият до неузнаваемост Джейк Джиленхол влиза в ролята на агресивен боксьор, който след смъртта на съпругата си, се бори с редица проблеми в професионалния и личния си живот, в опит да остане на ринга и да спечели любовта на дъщеря си. По случая, нашите приятели от Div.bg са решили да споделят 5 спортни филма, които си заслужава да гледаме.

Проклетият Лийдс Юнайтед / The Damned United (2009)

Проклетият Лийдс Юнайтед / The Damned United (2009)

Сред качествените филми, посветени на футбола, преобладават предимно документални продукции, но „Проклетият Лийдс Юнайтед” е един от добрите примери за игрален филм по темата. В голяма степен това се дължи на факта, че той съзнателно бяга от всички спортни клишета, включително и най-досадното – след като „нашият” отбор има проблеми през целия мач, накрая обръща нещата в своя полза. „Проклетият Лийдс Юнайтед” е задължителен за всеки уважаващ себе си футболен фен. Ако пък случайно сме ви уцелили като фен на Лийдс, можете да прочетете повече инфо за любимия си отбор в новия уебсайт на нашите приятели от Betfair България.

Големият Лебовски / The Big Lebowski (1998)

Големият Лебовски / The Big Lebowski (1998)

С каквото и да се захванат кино-гениите братята Коен, крайният резултат винаги е специален, необикновен и провокативен. „Големият Лебовски” не е изключение. Първоначално обвиняван от хората, които отказват да погледнат отвъд повърхностната история за мързеливия пройдоха Лебовски, който не обича да си мръдва задника за друго освен боулинг, днес „Големият Лебовски” е всепризната класика, която представлява гениална реконструкция на така наречения филм „noir”. За да го оцените по достойнство обаче, не е необходимо да сте професор по криминални филми и романи. Let’s go bowling.

Разяреният бик / Raging Bull (1980)

Разяреният бик / Raging Bull (1980)

Разяреният бик” на Мартин Скорсезе е филмът, за който Робърт де Ниро печели втория си „Оскар” – той влиза в ролята на една от легендите в бокса, Джейк ла Мота. Под светлините на ярко осветения ринг, под фасадата на мачото, газещ всички наред, се крие един несигурен в себе си мъж, който не може да се справи със собствените си съмнения. Характерът му на ринга е това, което го унищожава в живота. Всичко в „Разяреният бик” работи, при това на изключително високо ниво – история, режисура, актьорски изпълнения, операторска работа, монтаж… Няма смисъл да изреждаме всичките му елементи – 35 години след премиерата му, той е все така „нокаутиращ”. Без никакво съмнение, това е един от шедьоврите на седмото изкуство.

 

Роки / Rocky (1976)

Роки / Rocky (1976)

Другата боксова номинация в списъка ни е доста по-популярна сред масовата публика, макар и историята да е по-клиширана. „Роки” печели сърцата на хората с искреността, с която е разказана историята на Роки Балбоа (обезсмъртен на екран от Силвестър Сталоун) – способен млад мъж, който пилее боксьорския си талант, работейки като бияч за дребни бандити във Филаделфия, докато един ден не получава възможност да се изправи срещу шампиона Аполо Крийд (Карл Уедърс) в мач за титлата. „Роки” е историята на обикновения човек, който намира сили в себе си и противно на всякакви прогнози и шансове се опълчва на големия шампион, превръщайки се в герой за всички онеправдани и в символ на Американската мечта (и на успеха по принцип).

Белите не могат да скачат / White Men Can’t Jump (1992)

Белите не могат да скачат / White Men Can't Jump (1992)

Ето един по-достъпен спорт. Разбира се, ако сте „левак”, няма да ви пуснат на коша пред блока. Действието на „Белите не могат да скачат” се развива на асфалтовите кортове в Лос Анжелис, където играта на „вързано” е просто задължителна, а конкретната история се завърта около двама вечно препиращи се приятели (в ролите Уди Харелсън и Уесли Снайпс заформят едно магнетично екранно дуо), които се вкарват в сложна, обтягаща отношенията им, измамна схема, която да ги отведе до големия финал. „Белите не могат да скачат” е тъпкана с лафове, интересна и забавна комедия за лоялност, предателство и приятелство, с която няма да скучаете. А, ако си намерите старата, дублирана на български версия, шансовете за приятното изкарване нарастват значително.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 Comments

  1. „Всяка една неделя“, ако не за друго, за речта на Ал Пачино, „Бягство към победа“ – култов Слай на вратата, с нападател Пеле. Поредицата „гол“ и къф беше онзи, за отбора на Ямайка по бобслей, на олимпиадата в Калгари

  2. като стана въпрос за дублирани версии
    търся Рамбо „чесъна“, ако се сещате какво
    имам предвид ….

  3. Аз съм го гледал … нищо особено. Стандартна история за негърче-спортистче, което разчупва расовите предразсъдъци и предизвика душевен катарзис у всичко бледолико 🙂

  4. Аз го гледах.Средна работа. Става за едно следобедно гледане, но нищо, което да запомниш. Отсъствието на Бенет Милър от списъка е престъпно! Освен ако авторът не защитава тезата, че филмите му не са спортни, ама извинявай… 100 пъти по-на място са от Лебовски.

  5. Сещам се още един велик спортен филм с уникална атмосфера – Chariots of Fire 😉

  6. вчера тъкмо се прибрах от спортния шедьовър България – Норвегия 0:1 и по Диема Слай налагаше Мистър Ти на финала на Роки 3

  7. Предполагам автора няма претенции за изчерпателност,а просто е изредил 5 филма, които му харесват. И 5-те са силни, а Raging Bull е в личния ми топ 10. Когато говорим за спортни филми е грехота да не споменем Бенет Милър. “Кешбол” и „Фокскетчър“ са жестоки. В първият е целия съвременен спортен мениджмънт, а вторият е най-добрият филм за 2015г., според мен.“Всяка една неделя” също е задължителен…

  8. „Роки“ (1 и 2,) заедно с “ Разярения бик „са култови, 3 и 4 също са ми любими, но малко отстъпват, 5-та ми идва в повече, а последния не коментирам. Проклетият Лийдс Юнайтед, заедно с Майкъл Шийн, който е адски добър, просто от малкото филми свързани с футбол, който цели 10-та. „Белите не могат да скачат“, е много яко филмче, но в този период имаше много подобни, не го слагам с кой знае къв рейт. Тук идва и следващият „Големият Лебовски“, просто се чудя ко праи в класацията, не ми харесва чак толкова като цяло, пък и за спортна тема, изключено да го включа (може се сложи тук примерно „Форест Гъмп“)
    „Всяка една неделя“, сигурно щото Пачино е там, ми от любимите.
    „Mystery, Alaska“, много приятна комедия, с любимия хокей.

  9. Green Streers Huligans също е доста добър филм. Далеч е от класика или шедьовър, но е на високо ниво…

  10. Да припомня сам, че чикията „Роки“ печели Оскар, а конкуренти са:

    Цялото президентско войнство
    Път към слава
    Телевизионна мрежа
    Шофьор на такси

    😀 😀 😀